© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
26.03.2018 16:22:05

EVFORIJA V GIBRALTARJU: Na skali slavijo zgodovinski podvig

twitter

Bila je to nedelja, ki gre v prid tisti dodobra oguljeni frazi, da dandanes vsi igrajo nogomet.

Bilo je v 88. minuti obračuna z Latvijo, ko je Liam Walker, sicer nogometaš angleškega četrtoligaša Notts Countyja vzel zalet in izvedel prosti strel. Žoga je oplazila enega izmed nogometašev Latvije in končala v gostujoči mreži. Na štadionu, ki se nahaja v neposredni bližini letališke steze, je izbruhnilo navdušenje. Nekaj minut kasneje se je namreč mali Gibraltar veselil prve zmage odkar je bil pred dvema letoma sprejet v veliko Fifino družino. Bil je to Walker drugi gol v dresu z državnim grom, s čimer se je na vrhu večne lestvice strelcev zdaj izenačil še z dvojico nogometašev.

Gibraltar, ki ima vsega 30 tisoč prebivalcev in temu primerno plitek bazen z nogometaši, je po 23 porazih, enemu remiju in kar 117 prejetih golih prišel do zmage. Druge v zgodovini, leta 2014 so z istim rezultatom premagali Malto, a takrat še niso bili člani Fifine družine.

Kar se kvalifikacij tiče, v kvalifikacijah za Euro 2016 so izgubili vseh 10 tekem ob gol razliki 2:56. Podoben izkupiček so imeli tudi v kvalifikacijah za SP 2018, tudi takrat so zabeležili deset bolj ali manj zanesljivih porazov ob gol razliki 3:47.

V nedeljo je ta skupina nogometnih anonimnežev, ki si sicer denar služijo kot gasilci, policisti, električarji..., le prišla na svoj račun. Prve pa bojda ne pozabiš nikoli in zato bo nedelja z zlatimi črkami zapisana v anale tamkajšnjega nogometa, ki je seveda usodno povezan z angleškim.