© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
26.03.2018 15:46:11

Messi pod neverjetnim pritiskom: Pištolo ima prislonjeno na čelo

Reuters

Lionel Messi bo v naslednjih tednih oziroma mesecih pod neverjetnim pritiskom.

Z Barcelono je osvojil vse, kar se osvojiti da. Večkrat. V zgodovino bo šel kot največjih, ki so kadarkoli igrali to igro, pa vendar kritik in kritikov skozi leta ni manjkalo, pod nos pa so mu pri tem metali predvsem uspehe - oziroma pomanjkanje le teh - v reprezentančnem dresu. Nekaj, zaradi česar bi številni rojaki še vedno za največjega sina argentinskega nogometa izbrali Diega Armanda Maradono, ki je leta 1986 La Albiceleste popeljal do naslova svetovnih prvakov. Povedano drugače, v iskanju odgovora kdo je G.O.A.T. je to eden izmed argumentov, ki ne gredo njemu v prid.

Nekajkrat je Messi prišel blizu, boleče blizu, štirikrat je zaigral v finalu (SP 2014, Copa America 2007, 2015 in 2016), a štirikrat zelenico zapuščal sklonjene glave. Po zadnjem tovrstnem porazu je razočaran dejal Dovolj je, ne grem se več in naznanil, da zapušča izbrano vrsto.

"Ne joči za menoj Argentina," je sporočil rojakom v slogu Evite Peron. A Argentina je jokala, Argentina je moledovala in uspeli so ga prepričati. Poldrugi mesec dni kasneje je bil nazaj. "Marsikaj se mi je pletlo po glavi, resnično sem razmišljal o odhodu iz reprezentance. Toda preveč rad imam to državo in ta dres." V kvalifikacijah za SP je bil znova glavni mož, nekateri bi rekli edina svetla točka sicer neprepričljive Argentine.

Mali veliki mož je pri tem pod strašanskim pritiskom, breme, ki počiva na njegovih ramenih, je nepredstavljivo. "Messi ima na čelo prislonjen revolver, ki se imenuje svetovno prvenstvo. Če ga ne bo osvojil, se bo revolver sprožil. Iz tega razloga Messi ne more uživati v svojem talentu, vsa ta negativnost okoli argentinske reprezentance mu zelo škoduje," je v svoji knjigi, ki bo na knjižne police prišla v kratkem, zapisal selektor Jorge Sampaoli.