© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
25.12.2017 18:44:32

Mutko začasno odstopil z mesta predsednika ruske nogometne zveze

vszi

Vitalij Mutko je danes začasno odstopil z mesta predsednika ruske nogometne zveze (RFS). Kot poroča tiskovna agencija Tass, se je Mutko na današnjem zasedanju izvršnega odbora zveze odločil za šestmesečno zamrznitev statusa, bo pa ostal vodja organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v Rusiji 2018.

Njegove predsedniške obveznosti bo začasno opravljal direktor zveze Aleksander Alajev. Mutko je bil predsednik zveze dvakrat, prvič med letoma 2005 in 2009, leta 2015 so ga izvolili drugič.

Ruski mediji so že pred dnevi napovedali takšen razplet, ko je bila za danes sklicana seja izvršnega odbora. Mutko naj bi se za ta korak odločil zaradi pritiska Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

Mutko je bil kot nekdanji športni minister Rusije eden ključnih ljudi, ki jih McLarnovo poročilo krivi za sistemski državni doping in prikrivanje pozitivnih vzorcev v času pred in med igrami v Sočiju 2014, v zadnjih mesecih in tednih pa Mok kot posledico tega poročila izreka številne prepovedi nastopov na igrah ruskim športnikom.

Fifa v nasprotju z Mokom za zdaj še ni sprejela ukrepov proti ruski zvezi in njenim funkcionarjem, številni ocenjujejo, da predvsem zato, ker bo Rusija prihodnje leto gostila SP.