© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
15.05.2017 15:15:22

Fantastično! Oblak za las ujel skok na lestvico najboljših, na njej pa je daaaleč pred vsemi!

Profimedia

Slovenskemu vratarju Atletica je uspelo, kar bi se mu skorajda izmuznilo. In uspelo mu je na izjemen način.

Jan Oblak je aktualni najboljši vratar španske lige, lastnik slovite trofeje Zamora za lansko sezono. Doslej pa ga na lestvici za letošnjo trofejo sploh ni bilo, kajti vratar mora za enakovredno sodelovanje odigrati določen odstotek tekem; v celotni sezoni jih mora biti najmanj 28 z najmanj 60 odigranimi minutami. 

Oblak je bil več mesecev poškodovan in ob njegovi vrnitvi je bilo jasno, da se mu bo do številke 28 izšlo le za las, a da praktično ne sme izpustiti nobene tekme več; ne zaradi poškodbe ne zaradi kazni. Bilo je na tesno, a Janu je uspelo. Ni bil kaznovan, ni bil poškodovan in v nedeljo je krog pred koncem dosegel številko 28. 

Pa ne samo to! S tem, ko je skočil na lestvico, je neposredno skočil tudi na prvo mesto. In to s čudovito prednostjo. V povprečju je prejel 0,71 zadetka na tekmo in praktično jasno je, da bo prestižno lovoriko ubranil. Marc Andre ter Stegen iz Barcelone je namreč pri številki 0,89, že Diego Lopez iz Espanyola pa z 1,12 presega mejo enega prejetega zadetka na srečanje.

Oblak je 28 tekmah prejel zgolj 20 golov, Ter Stegen je na nekaj več srečanjih moral v mrežo po žogo 31 krat, Lopez pa 37 krat.