© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
12.05.2017 15:07:50

Po 27 letih je policaj razkril: BBB so ga želeli ubiti! (video)

Profimedia

Ali veste, kdo je Refik Ahmetović? To je tisti policaj, ki je pred 27 leti na stadionu Maksimir doživel bližnje srečanje z igralcem Dinama Zvonimirjem Bobanom.

Dan pred obletnico dogodkov na tekmi med Dinamom in Crveno zvezdo, za katero mnogi še danes pravijo, da velja za začetek državljanske vojne v Jugoslaviji, so izjave Ahmetovića dvignile ogromno prahu. Čeprav je gospod že večkrat nastopal v javnosti in se spominjal zanj še posebej neprijetnih dogodkov iz 13. maja 1990, je tokrat storil še korak naprej.

"Ko smo člane BBB, ki so prebili ograjo na severni tribuni in vdrli na igrišče, vprašali, zakaj pravzaprav divjajo, so nam vsi v en glas dejali: 'Dogovor je, da ubijemo Piksija!'. Govorili so, da so dobili navodilo, da ubijejo Dragana Stojkovića, igralca Crvene zvezde. Kmalu zatem je prišlo do zamenjav v vodstvu policiije, zato je preiskava, ki bi razkrila tistega, ki je dal takšno navodilo, zastala," je za srbske medije razlagal Ahmetović.

stojkovic


In nadaljeval z razlogi, zakaj bi bil tarča ravno Piksi. "Zakaj on? Verjetno zato, ker je bil na podobni ravni kot Boban, njihov ljubljenec in tesni prijatelj Franja Tuđmana."

Po mnenju Ahmetovića so bili incidenti na tisti famozni tekmi vnaprej pripravljeni. Že nekaj ur pred tekmo se na ulicah začeli pretepi med Bad Blue Boysi in Delijami, vse skupaj pa se je preselilo na stadion. Pravi kaos se je začel, ko so navijači Crvene zvezde vdrle na zgornji del južne tribune, na katerem je bila peščica domačih privržencev. Policiija pa je takrat le mirno spremljala, kaj se dogaja.

"Bilo je toliko kamenja, da bi lahko z njim napolnili cel tovornjak. Ko zložiš vse slike, postane jasno, da so bili incidenti zrežirani," je še pojasnil Ahmetović. Na severno tribuno so namreč pred tekmo prinesli večjo količino kamenja, na zgornjem delu južne tribune pa je bilo skrito orožje za pretepanje.

Do bližnjega srečanja Ahmetovića in Zvonimirja Bobana je prišlo na sredini zelenice. Igralci so že odšli v slačilnico, Boban pa je bil eden redkih, ki je ostal na igrišču. V enem trenutku, ko je bil med navijači, ga je Ahmetović udaril v prepono, vendar je stekel proti njemu in skočil nanj.

"Udaril sem enega od navijačev, ki je napadel mojega kolega. Takrat je Boban prišel zraven in me vprašal, kaj delam na igrišču. Namesto, da odide v slačilnico, je pozival navijače, naj pridejo na zelenico. Krenil sem proti njemu in videl, da se želi stepsti. Udaril sem ga v prepono, on pa je potem z zaletom skočil na mene. Kar naenkrat sem ga videl v zraku, niti nisem imel časa, da bi se odzval. Tega nisem pričakoval, sicer bi bilo drugače. Gotovo pa se ga nisem bal," je še povedal Ahmetović.