© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
04.05.2017 15:05:51

Velik vratar, največji človek! Buffon z epskim pismom umrlemu Torinu in nespoštljivim navijačem Juventusa

Reuters

Čuvaj mreže Juventusa je dan po blestenju na igrišču zablestel s pismom, ki jemlje dih.

Danes mineva 68 let, odkar se je letalo z nogometaši Torina zaletelo v hrib Superga ob poskusu pristanka v domačem mestu. Umrla je celotna zasedba za mnoge najboljše italijanske ekipe vseh časov, ki se je danes spominjajo po vsej Italiji in tudi po vsem nogometnem svetu.

V zvezi s tem se je na prav poseben način oglasil tudi legendarni Gianluigi Buffon, dolgoletni vratar Torinovega zagrizenega rivala Juventusa. Spisal je zares neverjetno pismo umrlim, njihovim svojcem in tudi tistim navijačem Juventusa, ki so v zadnjih dneh skrunili zidove na poti na hrib z nekaj žaljivimi napisi.

Buffonovo zgodovinsko pismo objavljamo v za drobec skrajšani celoti in v prostem prevodu iz italijanščine.      

Dragi moji,

Na ta čudovit dan po zmagi gredo moje misli k bratrancem iz vrst Torina, k njihovim navijačem in k tistim veličastnim igralcem, na katere je bil ponosen ves narod. Vsa čast vam, prvakom Velikega Torina, in to za vedno. In vsa obsodba tistim, ki vam z nesprejemljivimi dejanji ne izrekajo potrebnega spoštovanja. Še danes, ko je minilo že skoraj 70 let.    

Mrtvi so mrtvi in ne morejo škodovati nikomur. Treba jih je pustiti v miru in treba jih je spoštovati, tudi če so najbolj goreči rivali ali celo sovražniki. Kajti mrtvi imajo tudi žene, sinove, vnuke; njim povzročati dodatno bolečino je nečloveško. Ni pomembno rivalstvo, ni pomembno nič drugega.  

Kadar nekdo napiše take stvari ali kadar kdo kaj takega izreče, se verjetno ne zaveda, kaj v resnici počne. V resnici pa je ne glede na vse bolj mrtev od mrtvih. Da, bolj mrtvi od mrtvih so tisti, ki jim pride na misel kaj takega. Bodimo ljudje, ne sprejmimo niti povprečnosti, kaj šele zlobe. Tako kot nas boli, če se spomnimo 39 mrtvih angelov s Heysla, tako izguba boli vsakega človeka.   

V nekaterih situacijah je bolje biti žrtev kot rabelj, kajti rablje bo kaznovalo življenje in jih pahnilo v pekel njihovega bednega obstoja. Žrtve pa zdaj boli, a bodo spoznale, da lahko zgradijo življenje na pravih vrednosti in postanejo nosilci lepote, zavedanja, spoštovanja, lojalnosti.

Navijači Juventusa, obračam se na vas, ker vem, da si to lahko privoščim po tem, ko smo skupaj preživeli marsikaj. Navijači Juventusa, naj bom res ponosen na vas, kajti če verjamemo, da zastopamo hvale vredne vrednote, za nas ne more biti sprejemljivo skrunjenje tistih, ki so trpeli in trpijo še vedno. Objem vsem, ki verjamete, da je tudi in predvsem v športu treba v prvi vrsti biti človek.