© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
02.11.2016 18:17:23

Ne boste verjeli, česa so se domislili Turki

Dreamstime

Ordu je turška pokrajina, istoimensko mesto ob črnomorski obali pa slovi kot največji proizvajalec lešnikov na svetu. In kaj ima to opraviti z nogometom oziroma športom?

Nogometni klub iz Orduja je Orduspor, še pred leti prvoligaš, danes pa se zaradi finančnih težav komaj preživlja v tretjeligaški konkurenci. Pred enim letom, ko je bil klub še drugoligaš, je predsednik Yasar Pamuk prišel na idejo, da bi navijači pomagali klubu v akciji "košara lešnikov". Višina dolga je bila približno 25 milijonov evrov, kar je obstoj kluba postavilo na kocko.

Vodstvo kluba je računalo na solidarnost in ni se uštelo. Kmalu po pozivu, so ljudje prihajali v klub in prinašali košare lešnikov. Ali je to prav zares rešilo vse finančne težave, ni znano, vendar močno dvomimo. Orduspor je medtem izpadel v tretjo ligo, dolgovi pa seveda niso izginili. Za nameček so tribune vse bolj prazne.

Zdaj so si vodilni ljudje kluba domislili nove akcije, tokrat želijo napolniti tribune na domačih tekmah. Po novem je namreč mogoče vstopnico kupiti, ne le z denarjem, ampak tudi - z lešniki, kakopak. Cena za kilogram lešnikov je približno 10 turških lir (slabe tri evre), kolikor stane tudi vstopnica za tekme Orduspora. Navijači so se že odzvali in na blagajno prinašajo lešnike. Akcija bo trajala do konca sezone.

Turčija sicer proizvede okoli 70 odstotkov svetovne proizvodnje lešnikov, približno polovica tega pa prihaja prav iz Orduja. V regiji pravijo lešnikom "zeleno zlato".