© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
14.09.2016 11:06:03

Aleksander Čeferin je novi predsednik Uefe!

Volilni kongres se je začel ob 9. uri.
Volilni kongres se je začel ob 9. uri.
Reuters

Evropska nogometna zveza ima novega predsednika, to funkcijo bo zdaj opravljal Slovenec Aleksander Čeferin.


Čeferin, ki ga čaka dvoinpolletni mandat, ta je krajši zaradi predčasnega slovesa suspendiranega predhodnika, Francoza Michela Platinija, je tako postal sedmi predsednik Uefe.

Dosedanji predsedniki Uefe
Ebbe Schwartz (Dan/1954 - 1962)
Gustav Wiederkehr (Švi/1962 - 1972)
Artemio Franchi (Ita/1973 - 1983)
Jacques Georges (Fra/1983 - 1990)
Lennart Johansson (Šve/1990 - 2007)
Michel Platini (Fra/2007 - 2016)
Aleksander Čeferin (Slo/2016 - )

Pred njim so predsedniško mesto krovne evropske zveze zasedali Danec Ebbe Schwartz, Švicar Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francoz Jacques Georges, Šved Lennart Johansson in Platini.

Poraženec van Praag je športno sprejel poraz in obljubil pomoč. "Poraz seveda ni prijeten. Ampak zahvaljujem se za lepo kampanjo, dobre pogovore z vsemi vami. Aleksander je že pred časom v Italiji dejal, da nismo sovražniki. To je res. On je želel zvezo voditi na svoj način, jaz na svojega. Ampak danes je spregovorila demokracija, to spoštujem. Podpiral bom Aleksandra. Če bo potreboval mojo pomoč, mu bom vedno na voljo," je povedal 68-letni van Praag.

Ta je v nagovoru izpostavil gradnjo mostov in tudi svoje izkušnje. Zavzemal se je za omejitev starosti predsednika na 75 let ter na največ 12 let predsedniškega mandata. Na drugi strani je Čeferin bolj kot "gradnjo mostov" izpostavil gradnjo igrišč in prihodnosti za mlade. Prav tako je poudaril, da se bo trudil biti najbolj odprt, transparenten in dostopen predsednik v 62-letni zgodovini Uefe. Tudi on se zavzema za omejitev mandatov, a o tem, kakšne bodo te omejitve, je poudaril, se bo najprej pogovoril z vpletenimi.

Na kongresu, ki ga je s poslovilnim govorom začel Platini, so sicer še v svet Mednarodne nogometne zveze (Fifa), nekdanji izvršni odbor, izvolili prvo evropsko predstavnico, Italijanko Evelino Christillin.