© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
14.09.2016 08:42:18

Danes bo znan nov predsednik Uefe, favorit je Čeferin

Nikola Miljković

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v Atenah predvidoma že danes dopoldne dobila novega predsednika. Ob Nizozemcu Michaelu van Praagu kandidira za mesto prvega moža Uefe tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, ki je praktično pri večini favorit za zmago.

Van Praag v javnosti nima veliko podpore, ob belgijski in nizozemski zvezi ga je podprla še angleška, medtem ko je Čeferina javno podprlo že več kot 30 od skupno 55 članic Uefe, ki bodo danes glasovale za novega prvega moža krovne evropske zveze.

"Predvsem je izjemno primeren trenutek za spremembe. Če ne bi bilo takšne situacije, kot je bila s Fifo in tako naprej, mislim, da iz majhnih držav nihče ne bi imel možnosti priti blizu. Ne delam si utvar, da gre samo zame. Gre za to, da so ljudje naveličani nekih zadev, ki se vlečejo predolgo, in želijo nov obraz, novo idejo. Po mojem je to eden večjih razlogov za takšno podporo," je o široki podpori zvez povedal Čeferin.

Njegov tekmec van Praag pa meni, da Uefa potrebuje človeka z izkušnjami. "V časih, v katerih živimo, ob vseh težavah, s katerimi se soočamo, ob politiki v Bruslju, Evropski uniji in zunaj nje, posebej pa ob dejstvu, da mora Uefa zmanjšati stroške, potem potrebuješ nekoga z izkušnjami, nekoga, ki lahko začne takoj delati," pravi Nizozemec.

Kdorkoli bo zmagal, ga čaka skrajšan mandat, dveinpolletni, zaradi predčasnega odhoda Francoza Michela Platinija. Tega so zaradi podkupovalne afere suspendirali.