© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
17.10.2015 10:18:18

Hud škandal v nemškem nogometu – kupljeno SP 2006

vszi

Miljarder, nor na nogomet, ni se izogibal ilegalnim poslom – nekdanjemu šefu Adidasa Robertu Louis-Dreyfusu naj bi se morali Nemci zahvaliti, da so gostili svetovno nogometno prvenstvo 2006.

Bil je eden vodilnih mož uglednega francoskega kluba Olympiquea iz Marseilla, dolgoletni šef Adidasa, njegova družina ima milijardno premoženje - Robert Louis-Dreyfus je bil do smrti julija 2009 eden od najbolj kontroverznih oseb evropskega nogometa.

Šest let po njegovi smrti so na plan prišla imena in posli, ki lahko pripeljejo do največjega škandala v zgodovini nemškega nogometa. Po informacijah ugledne nemške revije Spiegel je milijarder s svojim denarjem pripomogel, da je Nemčija dobila svetovno prvenstvo 2006.  In znesek? 13 milijonov mark naj bi končalo v žepih določenih ljudi.  Denar naj bi bil namenjen štirim funkcionarjem Fife iz Azije, ki naj bi v zameno za zajeten kupček mark glasovali za Nemčijo.

V Nemčiji je bil Francoz Louis-Dreyfus znan predvsem kot poslovnež, v starosti 63 let pa je umrl zaradi levkemije.  Louis-Dreyfus je bil od aprila 1993 do začetka leta 2001 na čelu nemškega giganta s športno opremo Adidas, katerega je tudi popeljal iz krize.
Karizmatični Francoz, ki so mu nadeli tudi vzdevek Don Juan poslovnih krogov, je bil posebnež, saj so ga najbolj pogosto videli v jeansu, majici in športnih čevljih. Veliko denarja je vložil v francoski klub Olymipique iz Marseilla in ob tem dejal: "Nor sem na nogomet. To kar delam je čista neumnost."

ILEGALNI TRANSFERJI
Louis-Dreyfus je imel tudi švicarski potni list, leta 2007 pa je moral zaradi finančnih malverzacij za deset mesecev v zapor, plačati pa je moral tudi 200.000 evrov kazni. Sodišče mu je dokazalo, da je neupravičeno nakazal denar nekdanjem trenerju Marseilla Rollandu Courbisu.