© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
A.Ž.
A.Ž.
28.09.2015 15:01:17

Veliki rastejo, padajo in mirujejo

REUTERS

Saj niti ne vemo, kje bi začeli. Prekinjene serije, prekinjene suše napadalcev, spremembe na vrhu, ždenje na dnu lestvice, pa sploh še nismo prišli do polovice. A začeti je najbolje kar na vrhu, kjer je po koncu tega kroga Manchester United.

Če že ni ravno najboljša liga, pa je v tem trenutku zagotovo ena izmed najbolj zanimivih in nepredvidljivih. Zdelo se je, da bo Manchester City letos pometel s konkurenco v premier ligi, pa je v zadnjih tednih doživel tri poraze, od tega dva v prvenstvu, in mesto na vrhu prepustil svojim mestnim rivalom.

Louis van Gaal
"Vedno je neprijetno govoriti o nadaljevanju takšnega ritma. Vseeno pa je bolje, da smo na vrhu kot pa nekje na sredini lestvice, tako kot v lanski sezoni, ko smo zbrali 13 točk v 10 tekmah."

United je imel v sedmem krogu daleč najlažjo nalogo na papirju, saj je na Old Trafford pripotoval zadnjeuvrščeni Sunderland. Rdeči vragi niso ravno blesteli, a vseeno slavili zanesljivo zmago s 3:0. Pod zadetke so se podpisali Memphis Depay, ki je zadel prvič v angleškem prvenstvu, Wayne Rooney, ki je prekinil post 12 zaporednih tekem brez zadetka, in Juan Mata, ki je bil poleg novega ljubljenca navijačev Anthonyja Martiala najboljši nogometaš na igrišču.

van gaal
vszi

Po tekmi je bil zadovoljen tudi strateg Uniteda Louis van Gaal. "Lani smo bili v tem delu sezone na 13. mestu," se je slabega začetka lanske premier lige spomnil 64-letni Nizozemec, ki drugo sezono vodi rdeče vrage. Nato je beseda le stekla o sobotnem obračunu. "Upam, da navijači razumejo, da smo morali v drugem polčasu bolj nadzorovati potek dvoboja kot pa brezglavo napadati. Zelo sem zadovoljen s tretjim zadetkom, ki je bil pravi pokazatelj naše premoči," je dodal van Gaal, ki pa se zaveda, da njegove varovance do konca sezone čaka še dolga pot in zahtevno delo: "Vedno je neprijetno govoriti o nadaljevanju takšnega ritma. Vseeno pa je bolje, da smo na vrhu kot pa nekje na sredini lestvice, tako kot v lanski sezoni, ko smo zbrali 13 točk v 10 tekmah."

STAVKA SODNIKOV V LONDONU
Van Gaal z rdečimi vragi napreduje, česar se zagotovo zavedajo tudi tekmeci. A bolj kot z drugimi se bodo morali nekateri osredotočiti na svoje težave. Kot na primer mestni rivali Manchester City. Ti so po petih zaporednih zmagah povsem padli v formi. Najprej so nanizali poraz proti West Hamu, nato pa je sledil še sobotni poraz proti Tottenhamu. Šlo je za pravo malo katastrofo, saj so Londončani na White Hart Lanu aktualne podprvake premagali s kar 4:1.

Manuel Pellegrini
Če izgubiš s 4:1, moraš najprej pogled usmeriti nase in ne na druge."


Čeprav je šlo za zasluženo zmago Tottenhama, ni mogoče spregledati treh očitnih napak stranskih sodnikov na tej tekmi. Ob prvem zadetku Kevina De Bruyna za City v prvenstvu je bil Belgijec v prepovedanem položaju. Če bi lahko stranskemu sodniku še oprostili zaspanost pri prvem, pa kolegu na drugi strani česa podobnega ne bi mogli pripisati. Kyle Walker je bil ob izenačenju povsem v liniji s sodnikom, bil pa je tudi edini daleč naokoli, tako da lahko napako opredelimo kot nedopustno. Tudi tretji zadetek Harryja Kana je padel iz prepovedanega položaja, saj je angleški reprezentančni napadalec ob prostem strelu Christiana Eriksena prehitro stekel pred vrata, kjer je žogo spravil mimo nemočnega Willyja Caballera. Ta je v vratih zamenjal Joeja Harta, ki je med tednom staknil rahlo poškodbo. Poleg Harta je v osrčju obrambe manjkal Vincent Kompany, brez katerega Cityjeva obramba deluje precej slabše kot na začetku sezone.

034-13-city
REUTERS

Strateg sinjemodrih Manuel Pellegrini po tekmi ni preveč časa posvečal napačnim odločitvam sodnikov. Raje se je osredotočil na svojo ekipo. "Res je šlo za očitna prepovedana položaja, a nad tem se ne pritožujem. Veliko ima pri tem opraviti tudi ne najboljše branjenje. Če izgubiš s 4:1, moraš najprej pogled usmeriti nase in ne na druge," je bil po tekmi pragmatičen in iskren čilski trener, ki verjetno že komaj čaka na vrnitev kapetana Kompanyja v ekipo raztresenih sinjemodrih.

STAVKA IGRALCEV V NEWCASTLU 
Si predstavljate, kako bi rohnel Jose Mourinho, če bi se na tekmi njegove ekipe zgodilo kaj podobnega kot v Londonu? Ampak v Newcastlu, kjer je njegov Chelsea znova razočaral in le remiziral proti eni najslabših ekip v ligi (2:2), je udrihal predvsem po svojih varovancih. "To je bil najslabši polčas nogometa, ki smo jih kdajkoli odigrali. Za oceno minus ena od desetih," je najprej povedal Mourinho, ki je v drugem polčasu na igrišče poslal Williana in Ramiresa, kar je precej spremenilo potek dogajanja na igrišču.

034-13-chelsea
REUTERS

Modri so v zadnjih desetih minutah skoraj uprizorili popoln preobrat, a jim je na koncu zmanjkalo nekaj sreče. Mourinho je tako še v šestem nastopu v Newcastlu ostal brez zmage (trije neodločeni izidi in trije porazi). "Razlog za slabo igro gre pripisati slabim predstavam mojih varovancev. Ekipa potem preprosto ne more delovati kot ekipa. Šele po menjavah v drugem polčasu smo zaigrali na višji ravni," je še naprej nad svojimi nogometaši besnel portugalski trener. Zaostanek za rdečimi vragi na 15. mestu znaša 8 točk, kar ni nič neulovljivega, a le pod pogojem, da tudi modri ujamejo ritem in začnejo zmagovati.

Jose Mourinho
"To je bil najslabši polčas nogometa, ki smo jih kdajkoli odigrali. Za oceno minus ena od desetih."


V poplavi zanimivih dogodkov je treba omeniti še zmago Arsenala pri simpatičnem Leicestru (2:5). Blestel je predvsem Alexis Sanchez, ki je dosegel hat-trick in postal prvi nogometaš, ki mu je uspelo zabiti tri gole na eni tekmi v italijanski, španski in angleški ligi. Topničarje prihodnji konec tedna na Emiratesu čaka obračun z Manchester Unitedom, medtem ko bo na sporedu tudi Merseyside derbi med Evertonom in Liverpoolom.