© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
02.09.2015 15:56:50

Trikotnik velikanov ujet v težave

VSZI

Po burnem začetku premier lige je zgodb s posebnimi akterji že ogromno, prostora za izpostavljanje vseh pa premalo. Zato se je najbolje osredotočiti kar na sredino lestvice. Če vprašate navijače Chelseaja, Manchester Uniteda in Liverpoola, vas bodo vztrajno prepričevali, da sodijo v sam vrh, a to je po začetku prvenstva zelo daleč od resnice.

Vse tri zgoraj naštete ekipe so novo izvedbo premier lige začele pod svojimi zmožnostmi, a nihče bolj od londonskega Chelseaja. Aktualni prvaki so sezono 2014/15 končali osem točk pred Manchester Cityjem, po štirih krogih nove pa na lestvici prav toliko za njimi zaostajajo. Simboličnih osem točk predvsem v smislu, kako se lahko marsikaj spremeni v zelo kratkem času, in niti malo simbolično v smislu, da je razliko moč hitro nadoknaditi.

TEŽAVE V RAJU
Seveda prednost na vrhu ni nikoli dovolj visoka, da je sinjemodri ne bi želeli iz kroga v krog še povečati, pri modrih iz Londona pa se zdi, da so si prehitro privoščili kar nekoliko previsok zaostanek za tekmeci iz Manchestra. Poleg tega ne gre zgolj za nesrečna naključja, ampak za dejansko slabšo igro in slabe odločitve obrambne vrste, vštevši izkušenega Johna Terryja. Kot celotni ekipi pod vodstvom Joseja Mourinha tudi kapetanu ne gre prav nič od rok.

Chelsea
REUTERS


Slabše predstave in rdeči karton so zadosten razlog, da se je začelo omenjati njegovo morebitno preselitev na klop petkratnih angleških prvakov. Tudi prestopni rok ni ostal v najlepšem spominu. Šlo je le za kozmetične popravke in ne za dodano vrednost ekipi, ki bi morala napredovati in ne capljati na mestu. Mourinho je mojster svojega poklica, velik motivator in hkrati manipulator svojih tekmecev, zato hitrega okrevanja ekipe in boljše igre v nadaljevanju ni smiselno takoj izključiti. A kot smo že dejali, za zdaj nič ne kaže na kaj takega. Zadnje dni prestopnega roka so hoteli Juventusu speljati Paula Pogbaja, a možnost za to so bile nemogoče, tako da bo treba katalizatorja za spremembe najti nekje drugje.

200 MILIJONOV ZA POVPREČEN NOGOMET
Čeprav so na lestvici tri točke pred tekmeci iz Londona, se z ogromno težavami v igri spopadajo tudi pri Manchester Unitedu in Liverpoolu. Vse skupaj pred medsebojnim obračunom na Old Traffordu po reprezentančnem premoru. Visokoleteči rdeči vragi so bili včeraj prizemljeni pri Swanseaju. Dejstvo, da je šlo za tretji zaporedni poraz Uniteda proti Valižanom, ni toliko pomembno kot to, da igra še naprej, kljub več kot 200 milijonskem vlaganju, ni niti malo tekoča, kaj šele gledljiva.

Manchester United
REUTERS


Vse preveč je že tako pretirane previdnosti pod Louisom van Gaalom, medtem ko se v napadu v sončnih žarkih, ali dežju (na Otoku se menjata skoraj na priklic) kopa Wayne Rooney. Kako dolgo bo ostala maska hattricka iz Brugga, ki zakriva povprečnost predstav bogato plačanega napadalca, je vprašanje za nizozemskega stratega, ki vztrajno zagotavlja, da je 29-letnik njegova prva izbira v napadu. Vrag (oprostite igri besed) je ob koncu prestopnega roka odnesel šalo, zato je moral tudi United v boj za kakšno veliko ribo.

Na presenečenje mnogih se je odločil za precej neznanega in še ne preizkušenega 19-letnega napadalca Monaca Anthonyja Martiala, za katerega so odšteli kar 50 milijonov evrov!. Kljub temu, da gre za talentiranega nogometaša, se zdi, da je to bolj dolgoročna rešitev in ne odpravljanje trenutnih zagat, v katerih se je znašel klub iz rdečega dela Manchestra. Košarice Garetha Bala, Neymarja in Thomasa Müllerja so ob skromnosti Uniteda še kako razumljive.

ARSENAL ŠE NAJBOLJ ZANESLJIV
Še en rdeč klub je v soboto znova dokazal, da je daleč od kakršnihkoli preigravanj za vrh lestvice. Liverpool je v treh dobrih predstavah prikazal solidne predstave, a nato na domačem stadionu doživel pravo malo katastrofo proti West Hamu. Stare luknje v obrambi, za katere je bil v prvi vrsti odgovoren Dejan Lovren, kadrovanje in preprodajanje igralcev sta le dva od mnogih razlogov, da je bilo s politiko kluba v zadnjih letih, ko ga je prevzel Brendan Rodgers, marsikaj narobe.

Liverpool
REUTERS


Večina nakupov se je izkazala za zgrešene investicije, tisti, ki so se ujeli v ekipi rdečih pa so preveč nekonsistentni, da bi lahko iz tedna v teden odigrali glavne vloge. Jordan Henderson, Philippe Coutinho in ostali nekoliko mlajši nogometaši bodo morali prevzeti več odgovornosti. Tudi v napadu je po prodaji Luisa Suareza zavela vrzel, ki je ni uspel zapolniti (še) nihče. Eksperiment Mario Balotelli se ni izšel, morda se bo bolje odrezal bolj mirni Christian Benteke, ki je za vrtoglavih 45 milijonov evrov prišel iz Aston Ville. Težave, težave in še enkrat težave.

Nekaj besed moramo nameniti še Arsenalu, ki igra za spoznanje bolje od svojih tekmecev, a za vrhom lestvice prav tako zaostaja 5 točk. Londončani imajo na voljo odlično in uigrano ekipo na čelu z Alexisom Sanchezom, Aaronom Ramseyjem in Mesutom Özilom. Nekoliko vprašljiva je le obrambna vrsta, ki bo v nadaljnjem poteku sezone še najbolj obremenjena. A kljub nekaterim težavam se za bližnjo prihodnost topničarjev ni toliko bati, kot pri ostalih treh.

Pod črto pa je Manchester City za zdaj pokazal največ in če se njegovi tekmeci ne bodo pobrali, bo lahko kaj hitro prednost neulovljivo narasla. Zavzeli se bomo za zanimivost prvenstva in upali, da do tega ne bo prišlo prehitro.