© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
05.08.2015 09:51:14

Sodnikov je strah nacističnega moštva

vszi

Kar 59 od 65 nogometnih sodnikov nočejo več soditi klubu FC Ostelbien Dornburg, v nižji nemški, regionalni ligi, ker je 15 igralcev kluba deklariranih desnih ekstremistov.

Žalitve, grožnje, rasistični izgredi, brutalni prekrški in nasilje seveda nimajo mesta na nogometnih igriščih. Toda na vzhodu Nemčije (v nekdanji vzhodni Nemčiji blizu mesta Jena) je malce drugače, vsaj v mestecu Dornburg se njihovi nogometaši, ki igrajo v eni najnižjih nemških ligi (regionalna amaterska liga), obnašajo, kot da fairplay ne obstaja.   

Zaradi rednih izgredov na tekmah se je kar 59 sodnikov, ki lahko sodijo v tej ligi, odločilo, da nacističnemu klubu ne bo več sodilo. Predsednik sodniške organizacije te nemške regije Dietmar Fähse je dejal, da mu je ostalo le še šest sodnikov, vodstvu lige pa so pred začetkom nove sezone tudi štirje klubi  razložili, da ne želijo več gostovati v Dornburgu.  

Na tekmah v pretekli sezoni je morala redno posredovati policija in ob tem, da sploh ni šlo več za nogomet in šport. "Nočem, da me je strah za zdravje in življenje," je dejal Michael Pieper, predsednik kluba SV Eiche Redekin, ki igra v isti ligi in je v pretekli sezoni doživel take stvari na tekmi v  Dornburgu, da moštvo noče več igrati v tem mestecu.

dornburg2
vszi

Kdo stoji za klubom, ki je bil ustanovljen 8. maja 2011 in ga imajo vsi za leglo neonacizma? Že ob registraciji je hotela zveza preprečiti, da bi klubu sodeloval v tekmovanjih, a je ostalo le pri besedah. Tudi javnemu tožilcu in policiji v tem okrožju je znano s kom imajo opravka, saj je 15 članov kluba označenih za skrajne desničarske ekstremiste.

Kapetan moštva Dennis Wesemann je že dolgo aktiven na neo-nazi sceni in ima bogato zgodovino policijskih preiskav in obtožb zaradi nasilja, hudih telesnih poškodb, spodbujanja k nasilju, obsojen pa ni bil še nikoli. Dennis je tudi član tako imenovane huliganske skupine Blue White Street Elite, ki je v tem delu Nemčije znana, da združuje fanatične nogometne navijače in skrajno desne ekstremiste.

Zaradi zadnjih dogodkov, ko sodniki nočejo več soditi omenjenemu klubu, bodo 6. avgusta na sedežu regionalne nogometne zveze obravnavali primer in poskušali klub izključiti iz tekmovanja.