© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
05.08.2015 08:21:58

Hajduku zaradi "Nevihte" grozi visoka kazen

hajduk.hr

Hrvaški prvoligaš se je znova znašel v težavah.

Na prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo Europa, ki so jo beli odigrali proti Stromsgodsetu na domačem Poljudu pretekli četrtek, so namreč domači navijači izobesili transparent, ki je po mnenju delegata zelo sporen. 

Adonis Procopiou, delegat Uefe, ki je opravljal svojo dolžnost v četrtek, je Hajduk prijavil disciplinski komisiji Uefe zaradi transparenta, ki ga je označil kot rasističnega. Na njem je pisalo "Z nevihto smo osvobodili domovino, navijaška nevihta bo osvobodila hrvaški nogomet!" Podpis pa se je glasil Veterani domovinske vojne in prijatelji.

Nevihta (oluja) je seveda ime operacije, ki so jo avgusta 1995 izvedli hrvaški vojaki v Kninski pokrajini in ki jo na Hrvaškem slavijo, kajti simbolizira zmago v vojni s Srbijo. Po mnenju Procopiuja so s transparentom, ki omenja operacijo "nevihta" navijači Hajduka kršili 14. člen disciplinskega pravilnika, ki prepoveduje rasistična, verska in ideološka sporočila. 

Hajduku, ki mu ob strani stoji hrvaška nogometna zveza, zdaj grozi - če jih bo disciplinska komisija Uefe spoznala za krive - denarna kazen v višini 50 tisoč evrov, ob tem pa tudi ena tekma igranja pred praznimi tribunami. To bi bil za Splitčane velik udarec, kajti brez pomoči domačih navijačev bi morali odigrati odločilno tekmo za uvrstitev v skupinski del lige Europa, če se tja seveda uvrstijo (na Norveškem bodo branili vodstvo z 2:0 iz prve tekme). 

Dvajsetletnica operacije Nevihta pa je pri še enem klubu poskrbela, da jo potisne v prvi plan. Beograjski Partizan, ki se bo danes na povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov pomeril z romunsko Steauo, je sporočil, da se bo obračun začel z minuto molka za vse srbske žrtve v tej operaciji. V Srbiji (in Republiki srbski) je namreč 5. avgust Dan žalosti, kajti operacijo Nevihta smatrajo kot "zločin in etično čiščenje" Avgusta leta 1995 je bilo okrog 200, 250 tisoč Srbov pregnanih iz Kninske pokrajine.