© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.07.2015 09:21:46

Nekdanjega podpredsednika Fife izročili ZDA?

vszi

Nekdanjega podpredsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Jeffreyja Webba naj bi po pisanju ameriških medijev že izročili pravosodnim organom ZDA.

Webb je bil eden izmed 14 obtoženih korupcije v času majskega volilnega kongresa Fife in med sedmerico priprtih. Švicarski državni pravosodni urad je potrdil izročitev enega izmed omenjene sedmerice.

Švicarji imena niso sporočili, dodali pa so, da je bil omenjeni edini, ki je prejšnji teden pristal na izročitev. Ameriški mediji, med njimi The New York Times in CNN, poročajo, da je Webb že na ameriškem ozemlju. V New York naj bi prispel v noči na četrtek po slovenskem času. Webb je obtožen, da je jemal milijone evrov v zameno za urejanje marketinških in televizijskih pravic v nogometu.

Švicarska kantonalna policija je 27. maja v Zürichu, dva dni pred volitvami predsednika Fife, aretirala sedem predstavnikov nogometnih organizacij zaradi suma korupcije, podkupovanja, izsiljevanja in pranja denarja v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev.

Med priprtimi sta bila tudi dva podpredsednika Fife Webb s Kajmanskih otokov, ki je vodil Zvezo Severne in Srednje Amerike ter Karibov (CONCACAF), in Urugvajec Eugenio Figueredo. Oba sta dobila dosmrtno prepoved delovanja v nogometu, kazen pa je izrekla etična komisija Fife.

Poleg obeh so priprli tudi člana izvršnega odbora Fife Eduarda Lija iz Kostarike, uradnika Fife za razvoj Julia Rocha, atašeja predsednika CONCACAF Costasa Takkasa, nekdanjega podpredsednika Fife Jacka Warnerja iz Trinidada in Tobaga ter do aprila letos predsednik brazilske zveze Joseja Mario Marina. Slednji je bil tudi član organizacijskega odbora nogometnega olimpijskega turnirja.

Tožilstvo v New Yorku jih sumi korupcije, pranja denarja v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev, vse skupaj pa naj bi potekalo kar 24 let. Za aretacije je zaprosilo ameriško pravosodno ministrstvo, saj naj bi del plačil potekal prek računov v ameriških bankah. Sedež CONCACAF je namreč v Miamiju. Osumljenci podkupovanja so bili udeleženi v shemi plačevanja nogometnim funkcionarjem, delegatom in drugim predstavnikom Fife. V zameno naj bi dobili medijske, marketinške in sponzorske pravice za nogometne dogodke v Latinski Ameriki.

Med aretacijami so zasegli tudi dokumente in elektronske podatke, ki naj bi dokazovali nepravilnosti in podkupovanja pri dodelitvi svetovnih prvenstev Rusiji in Katarju leta 2018 in 2022. V Švici namreč poteka ločena preiskava o teh dogodkih.

Dva dni po aretacijah je bil Joseph Blatter ponovno izvoljen za predsednika Fife, peti mandat pa je štiri dni pozneje ob hudih pritiskih zaradi afere, ki je pretresla svetovni nogomet, prekinil, ko je dejal, "da bo svoj mandat predal nasledniku na izrednem kongresu konec letošnjega ali v začetku naslednjega leta." Ta njegov korak je bil pri večini sprejet kot odstop z opravljanjem dolžnosti do izvolitve novega prvega moža Fife, sam pa je zanikal, da je odstopil.