© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
15.07.2015 18:46:00

Mamića znova na prostosti

Arhiv Svet24

Zunajrazpravni svet zagrebškega sodišča je sprejel varščine, ki so jih v zameno za obrambo s prostosti ponudili Zdravko in Zoran Mamić ter Damir Vrbanović, ki so v priporu od začetka julija zaradi suma podkupovanja in utaje davkov.

Vodilni dvojček zagrebškega Dinama, brata Zdravko in Zoran Mamić ter izvršni direktor Hrvaške nogometne zveze (HNS) Damir Vrbanović, so pred kratkim skupaj ponudili 7,5 milijona kun (987.000 evrov) varščine, a je sodišče znesek zvišalo na 12 milijonov kun (1,58 milijona evrov). In to kakopak ni bila pretirano velika ovira za omenjeno trojico, ki je tako od včerajšnjega popoldneva znova na prostosti.

Zdravko Mamić
je moral nakazati sedem milijonov kun (921.000 evrov) varščine, njegov brat Zoran štiri milijone kun (526.000 evrov), Vrbanović pa milijon kun (131.500 evrov), denar so menda zbrali prijatelji. Sodišče je pred kratkim zavrnilo ponudbo bratov Mamić, da bi kot varščino zastavili hišo Zorana Mamića, ki je ocenjena na 20 milijonov kun (2,63 milijona evrov).
Osumljenci se bodo branili s prostosti pod pogojem, da ne bodo vplivali na priče ali ponovili kaznivih dejanj, katerih jih bremenijo. V nasprotnem primeru bodo morali znova v pripor in bodo ostali brez varščin. Prvoobtoženi uslužbenec davčne uprave Milan Pernar je zaradi suma sprejemanja podkupnine prvi od četverice končal v zaporu v Remetincu, a se na odločitev o priporu ni pritožil niti ni zahteval izpustitve ob varščini.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) bremeni Vrbanovića, ki je bil dolgoletni direktor Dinama, ter Pernarja, da so skupaj z bratoma Mamić oškodovali Dinamo za najmanj 117,8 milijona kun (15,5 milijona evrov), državni proračun pa vsaj za 12,4 milijona kun (1,6 milijona evrov). Malverzacije naj bi se dogajale šest let.
Brata Mamić sta zanikala odgovornost za omenjena kazniva dejanja, preko svojih odvetnikov pa sta sporočila, da ne nameravata odstopiti s položajev v Dinamu.