© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
07.05.2015 10:00:31

Polfinale lige Europa: Vroče za vročega

profimedia

Manj prestižni evropski pokal večji del sezone caplja daleč za ligo prvakov, nato pa se ji v zaključku tekmovanja vendarle nekoliko približa. In se ji je s slovenskega zornega kota tudi v tej sezoni še malce bolj, saj imamo med štirimi najboljšimi ekipami tudi slovenskega predstavnika.

Lani je zanimanje na sončni strani Alp vzbujal Jan Oblak, ki je blestel v dresu Benfice in mu je na koncu le malo zmanjkalo do tega, da bi tudi osvojil prestižno lovoriko.

Klub, ki ga je nekaj tednov pozneje zapustil in se preselil k Atleticu, je bil na finalnem srečanju v Torinu ves čas enakovreden Sevilli in ji je moral premoč priznati šele po streljanju enajstmetrovk. Oblak je letos seveda igral (in blestel) v ligi prvakov, v polfinalu lige Europa pa ga je kot član Fiorentine zamenjal za mnoge najboljši slovenski nogometaš v polju Josip Iličić.

Vijoličasti iz zibelke renesanse imajo na svoji plačilni listi sicer dva reprezentanta naše države, toda Jasmin Kurtić žal nima pravice nastopa, v ognju je tako ostal le njegov najboljši prijatelj, tega pa danes in čez teden dni čaka dvoboj ravno z Oblakovo krvnico iz lanskega finala.

Sevilla je na zaključne boje v tem tekmovanju malodane abonirana, v zadnjem desetletju je v njem in njegovem predhodniku med drugim slavila kar trikrat, najresnejše kandidatka za končno slavje pa je tudi tokrat. Andaluzijci bodo na nocojšnji prvi tekmi v vlogi gostiteljev, pri čemer italijanske nasprotnike s slovenskim pridihom pričakujejo v odlični formi, z evforičnimi navijači in ob prvem letošnjem vročinskem valu.

Pravem, ne takem, kot so nam ga nekateri v teh dneh skušali prodati v Sloveniji. V Sevilli naj bi se temperature danes dvignile prek 35 stopinj Celzija, kar ni mačji kašelj in na kar se bo Fiorentina morala nekako prilagoditi. Z Iličićem v udarni enajsterici?

Večina italijanskih medijev napoveduje, da bo Jojo tekmo začel na klopi in na igrišče stopil v nadaljevanju, ko bo temperatura (seveda ne zaradi tega, da ne bo pomote) nekoliko nižja. Najdejo pa se tudi drugačne napovedi, kajti navsezadnje govorimo o nogometašu, ki je podobno vroč kot seviljsko ozračje in je na zadnjih dveh ligaških tekmah dosegel tri zadetke.

Ob tem Italija na krilih torkove predstave Juventusa sanja o finalistu v ligi prvakov in o povsem italijanskem finalu, pri čemer se zdi, da precej lažja naloga kot staro damo in nekoliko lažja kot Fiorentino čaka Napoli. Ta bo prvo tekmo polfinala danes odigral na domačem igrišču, njegov nasprotnik pa je ukrajinski Dnipro. Torej ekipa, ki je nikakor ne gre podcenjevati, a hkrati vendarle prihaja z nekoliko nižje ravni evropskega klubskega nogometa.