© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
11.04.2015 10:15:05

Pred 20 leti vreden 20 žog, danes 80 milijonov evrov

Reuters

Argentinski reprezentant Angel di Maria se je v zadnjih letih uveljavil kot eden najboljših nogometašev na svetu.

Ko je kariero začel v domačem El Toritu, majhnem klubu iz Rosaria, so go opazili predstavniki kluba Rosario Central, takrat sedemletnika so odkupili za 20 nogometnih žog. Vezist Manchester Uniteda je zdaj vreden 80 milijonov evrov.

Di Maria se je nato iz Rosaria preselil k Benfici za pet milijonov evrov, petkrat več je zanj odštel Real Madrid, Manchester United pa je poleti 2014 zanj plačal 80 milijonov evrov. Argentinec je tako v dvajsetih letih od vrednosti 20 žog prišel do vrednosti 80 milijonov evrov.

"Imel je sedem let, ko so ljudje iz Rosaria Centrala prišli po Di Mario. Prodali smo ga za 20 žog. To je bilo bogastvo," je nevsakdanji posel pokomentiral trener El Torita Marcelo Pavon. Tudi Argentinčeva pot na treninge v Rosario je bila nevsakdanja. Vsak dan ga je namreč mama peljala deset kilometrov s kolesom.

Di Maria sicer prihaja iz Rosaria, tako kot Lionel Messi. V okrožju Union je priljubljeni Rezanec precej bolj popularen kot član Barcelone. Večina prebivalcev ponosno nosi njegov dres s številko 7, na enem od zidov je tudi grafit, ki upodablja Di Mario s sklenjenimi rokami v obliki srca; tako proslavlja svoje zadetke.

Zvezdnik Uniteda ni nikoli pozabil, od kod prihaja. Na levi roki ima tetovirana imena petih najboljših prijateljev, ki jim je tudi plačal ogled finala lanskega svetovnega prvenstva, ko je Argentina klonila proti Nemčiji.