© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
16.02.2015 13:00:39

Prebujenje velikana ploskih stopal (video)

Reuters

Ko na tekmi zabiješ tri gole, pričakuješ, da se boš po preteku devetdesetih minut veselil zmage.

No, težava pa nastopi, ko se v nasprotni ekipi najde nekdo, ki zabije še gol več. Tako je bilo tudi v soboto na obračunu nemškega prvenstva med Bayerjem iz Leverkusna in Wolfsburgom.

Južnokorejski napadalec Heung-min Son, ki je pri dvaindvajsetih eden najbolj obetavnih, zanimivih in atraktivnih nogometašev v bundesligi, je bil, ko se je redni del obračuna iztekel, prepričan, da je v BayAreni v soboto popoldne pokazal dovolj, da bo glavna tema pogovorov v nemški javnosti.

Toda že tako ali tako neverjetno razburljiva tekma med omenjenima kluboma je v 93. minuti oziroma po tem, ko je postregla že z osmimi zadetki, dobila nove razsežnosti. Po zaslugi najbolj vročega nogometaša nemškega prvenstva v tem trenutku.

Bas Dost je globoko v sodniškem podaljšku s svojim četrtim strelom na tekmi dosegel še svoj četrti gol. Z glavo, najprej zunanjim in nato še notranjim delom stopala ter za konec z volejem z golenjo – tako je Nizozemec potopil Bayer in zapečatil zagotovo najbolj noro tekmo v svoji karieri, ki je bila, zanimivo, še pred kratkim na povsem drugačni poti.

Na poti navzdol. V prepad brez izhoda. Kako slabo je bil zapisan pri navijačih Wolfsburga, govori tudi misel tistih bolj ironičnih nemških nogometnih navdušencev: "Volkovi so šele zdaj dokončno izpeljali prestop Dosta iz Heereneveena ..."

Dejansko je bil posel sklenjen že 1. junija 2012. Torej pred več kot dvema letoma. Ker so zeleno-beli tedaj za 192 centimetrov visokega napadalca plačali sedem milijonov evrov, so bila pričakovanja ogromna. Tudi zaradi tega, ker je prej blestel v Heereveenu: v sezoni 2011/12 je na 39 tekmah zabil kar 38 golov!

Toda čeprav je že na debiju v dresu Wolfsburga meril v polno, se je zanj sanjski prestop hitro sprevrgel v čisto pravo nočno moro. V svoji drugi sezoni v Nemčiji je v bundesligi zbral le trinajst nastopov, še slabše se je začelo aktualno tekmovalno leto.

Vse skupaj je prišlo celo tako daleč, da so bili številni že prepričani: januarja ga bo uprava – naveličana številnih njegovih poškodb in skromnih predstav – prodala. In to za precej manj, kot ga je kupila. Morda je bil to dejansko načrt Klausa Allofsa in njegovih sodelavcev, morda so že prejeli kakšno ponudbo zanj. Toda nato se je v nekaj trenutkih vse spremenilo.

SKRIVNOST? POSEBNI VLOŽKI
Ko se je 6. decembra lani Dost na gostovanju pri Hannovru spet znašel v ekipi in zabeležil svoj šele tretji nastop v sezoni, so nekateri sarkastično pokomentirali: "Glej ga, tegale, še je živ!" In še kako je bil živ; ne samo da je igral, celo zabil je gol.

Dva tedna pozneje nato še enega, in to je bilo dovolj, da je ostal del ekipe. Ko je Ivica Olić nato januarja odšel v Hamburg, je Dost ob še bolj bledem Nicklasu Bendtnerju čez noč postal celo udarni napadalec Wolfsburga.

Nato pa se je zgodilo: dokončno prebujenje okornega velikana. Na prvi letošnji tekmi je postal prvi nogometaš po 102 tekmah, ki je Bayernu zabil dva gola, nato je zatresel še mrežo Hoffenheima in poslal štiri žoge za hrbet vratarja Bayerja.

Za devet golov na zgolj desetih obračunih. Dovolj, da je vsaj delno zasenčil nesramno dobrega Kevina de Bruyna in tudi najdražjo okrepitev v zgodovini kluba Andreja Schürrleja. Iz največjega razočaranja se je prelevil v najbolj vročega napadalca bundeslige.

"Oktobra, novembra sem bil tudi sam prepričan, da je Wolfsburg zame zaključena zgodba," zdaj z nasmeškom na obrazu gleda na precej manj prijetne trenutke. Pa njegova skrivnost?

Razkril jo je za Bild: "Imam ploska stopala. Posledično sem imel ogromno težav z gležnji, potem pa sem dobil posebne vložke za kopačke, ki so mi, moram priznati, ogromno pomagali. Ko grem spat, občasno še čutim bolečine, toda na igrišču nimam več težav. In zdaj sem res srečen. To je to, nič več si ne želim. Sem član drugega najboljšega kluba v državi, igram, zabijam gole."