© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
10.02.2015 15:18:38

TV-pravice: kdo dobi največ in kdo najmanj?

Prodaja TV-pravic predstavlja velik delež prihodkov klubov v petih najmočnejših evropskih ligah, zanimivo raziskavo pa so naredili španski mediji, ki so razkrili, kateri klub iz tega naslova iztrži največ in kateri najmanj.

Raziskava je bila narejena za sezono 2013/14, pričakovano pa sta na vrhu španska kluba Real Madrid in Barcelona. Oba sta v prejšnji sezoni na račun TV-pravic zaslužila okroglih 140 milijonov evrov, kar je več kot 90 milijonov več kot je na tretjem mestu zaslužila Valencia.

Še najbližje španskima velikanoma so angleški klubi. Sedmerica premierligašev (Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Tottenham in Everton) si je lani bančni račun okrepila za več kot sto milijonov, to so pa tudi vsi klubi, ki so s prodajo TV-pravic zaslužili vsaj sto milijonov.

denar

RAZLIKA NAJVEČJA V ŠPANIJI IN ITALIJI
Največje razlike so v Španiji, kjer sta največja zaslužkarja skupaj pobrala 280 milijonov evrov, ostalih 18 ekip pa si je razdelilo 475 milijonov, precej nesorazmerno pa so si denar razdelili tudi v Italiji. Manjše razlike so bile v Angliji, kjer je na tej lestvici zadnji Cardiff (74,5 milijonov) zaslužil več kot pa tretja ekipa v Španiji.

Angleška liga je po skupnem zaslužku tudi precej pred vsemi preostalimi štirimi ligami, obetajo se ji pa še lepši časi, saj bo v kratkem razkrila novo izboljšano pogodbo.

Presenetljivo malo je zaslužil Bayern München. Slednji je v lanski sezoni na svoj račun prejel 36,9 milijonov, na drugem mestu v Nemčiji pa je bila Borussia, ki je prejela dober milijon manj.