© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
04.11.2014 10:15:29

Belec: Mourinho spada v posebno kategorijo

Grega Wernig

V Ljudski vrt prihajata veliki Chelsea in veliki Jose Mourinho. Karizmatični strokovnjak, ki nikogar ne pusti ravnodušnega.

V Sloveniji je zelo malo igralcev, ki so imeli priložnost sodelovati z njim. Peščica oziroma bolj natančno – trije. Miranu Pavlinu je poveljeval pri Portu, Reneju Krhinu in Vidu Belcu pri Interju, ko si je štajerski dvojec šele utiral pot v svet članskega nogometa.»Ima zelo korekten in pošten odnos do vseh igralcev. Ne samo do tistih, ki so člani udarne enajsterice ali blizu nje, ampak do vseh v slačilnici. Zanj so pomembni vsi, kar je za vsakega posameznika kakopak nadvse pozitivno sporočilo. Kaj takega se mi v dozdajšnji karieri še ni zgodilo,« o Joseju Mourinho pravi Vid Belec, ki v tej sezoni brani mrežo turškega prvoligaša Konyaspora, kjer ima status posojenega igralca Interja. Kluba, v katerem je bil varovanec izjemnega portugalskega strokovnjaka.

OBČUTEK, DA SI POMEMBEN
In kako je ta Mourinhev pristop videti v praksi? »Pogovarja se z vsemi igralci. Brez izjeme. Vsem v slačilnici daje pomen. Preprosto dobiš občutek, da si pomemben člen zasedbe, čeprav morda nisi v njegovih načrtih za najboljšo postavo,« je pojasnil 24-letni vratar in nadaljeval: »Ena od največjih odlik Joseja Mourinha je vsekakor ta, da zna iz vsakega igralca izvleči največ. Maksimum. In hitro spozna, na kakšen način. Natanko ve, kako je treba do koga pristopiti. Kdo potrebuje trše prijeme in kdo mehkejše.«
Vid Belec ne skriva, da so spomini na sodelovanje z 51-letnim Portugalcem zelo prijetni: »Da, vsekakor. To je bila čudovita izkušnja, ki bo vedno ostala pomemben del moje kariere, ki je ne bom pozabil. So trenerji, ki jih po koncu sodelovanja naslednji dan pozabiš, ki ti ne pomenijo veliko ali pa ti ne pomenijo nič, Jose Mourinho pač ne spada v to kategorijo. Nikakor ne. Tako zaradi njegovega odnosa do igralcev kot načina dela. Je izjemna oseba, njegovo strokovnost pa tako ali tako najbolj nazorno razkrivajo rezultati.«
Vid Belec sicer seveda pozorno spremlja evropske nastope vijoličastih in kot Mariborčan zanje stiska pesti. »Naredili so zelo zelo veliko. Ogromno. Uvrstitev v skupinski del lige prvakov je nekaj izjemnega, to je podvig vreden vsega občudovanja in spoštovanja. Poleg tega dokazujejo, da so konkurenčni. V dvobojih s Sportingom in Schalkejem so se predstavili v odlični luči, žal se je nato pripetil visok poraz v Londonu. Kaj hočemo, zgodijo se tudi takšne stvari, poleg tega v niti enem trenutku ne smemo zanemariti kakovosti Chelseaja. Vendarle govorimo o enem od najboljših evropskih moštev v tem trenutku,« pravi slovenski reprezentant.

NAVIJAČI DAJEJO POSEBNO ENERGIJO
Zasedba s Stamford Bridgea seveda prihaja pod Kalvarijo v vlogi velikega favorita. Vse z izjemo gostujoče zmage bi bila prava mala senzacija. »Ah, v Ljudskem vrtu nikoli ne veš. Zgodi se lahko marsikaj, navijači dajejo posebno energijo. So dvanajsti in trinajsti igralec, ob takšni vzpodbudi lahko igralci presežejo svoje stvarne sposobnosti. Tudi do 30 ali 40 odstotkov,« je prepričan Vid Belec.
Težave Anteja Šimundže in njegovih varovancev na domačem prizorišču ga ne presenečajo. »Preglavice, s katerimi se fantje soočajo, so razumljive. Ne, po tekmah s Chelseajem, Sportingom in Schalkejem nikakor ni lahko preklopiti na dvoboj slovenskega prvenstva, v neko povsem drugačno ozračje. Poleg tega je ritem tekem zgoščen, napori temu primerni in vsega tega seveda ni lahko zdržati. Toda kljub temu sem prepričan, da bodo tudi v prvenstvu stvari prej ali slej prišle na svoje mesto. Da bodo Mariborčani še pravočasno ujeli zalet in na lestvici napredovali tja, kamor spadajo,« je dejal čuvaj mreže Konyaspora, ki se je v Turčijo preselil poleti, sam pa zagotavlja, da se je v novem okolju odlično znašel.