© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/bk
STA/bk
25.09.2014 20:46:19

Roma, Monaco, Inter in Liverpool v preiskavi

Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) je sporočila, da je zaradi domnevnega kršenja finančnega fair-playa odprla več preiskav.

Na seznamu so se znašli štirje evropski velikani Romi, Monacu, Interju in Liverpoolu ter tudi Bešiktašu, Krasnodarju in Sportingu. Iz Uefe so sporočili, da finančni izkazi teh klubov za leti 2012 in 2013 kažejo primanjkljaj.

Uefina pravila finančnega fair-playa klubom prepovedujejo, da trošijo več, kot zaslužijo. Klubi si v dveh sezonah ne smejo nabrati več kot 45 milijonov evrov dolga. Zdaj ima vseh sedem omenjenih klubov možnost, da oktobra in novembra Uefi dokažejo, da poslujejo pozitivno, sicer jim grozijo sankcije, med katerimi je tudi prepoved nastopanja v evropskih tekmovanjih.

To sezono je Uefa pet klubov kaznovala z odvzemom finančnih bonusov, ki so jih prejeli z uvrstitvijo v evropska tekmovanja; to so Bursaspor, Cluj, Budućnost Podgorica, litovski Ekranas ter romunski Astra Giurgi.

Lansko sezono je Uefa med drugimi kaznovala tudi velika zapravljivca Manchester City in PSG zaradi prevelikega zapravljanja pri nakupih igralcev in plačah s po 60 milijoni evri kazni.