© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
28.08.2014 12:24:35

Vratar z "zlomljenim" srcem

Reuters

Nekoč je bil Manuel Almunia prvi vratar londonskega Arsenala, danes pa žal zgolj le nekdanji nogometaš s srčno napako.

Ne, ne gre za eno od tistih potez izkušenih vratarjev, ki imalo polno glavo vsega in so se odločili nogometne čevlje obesiti na klin, ker so v zadnjih letih že izgubili stik z vrhom. V Pamploni rojen vratar, ki je svoj vrhunec doživel v dresu Arsenala, se je bil pripravljen boriti, da zopet zaživi na Apeninskem polotoku po tem, ko je zadnji dve sezoni preživel v dresu Watforda

Vse je bilo že nared za to, da okrepi vrste Cagliarija, ekipe, kjer je kot posojen igralec igral tudi Agim Ibraimi, sledila je le še rutina. Oziroma vsaj navidezna rutina, v primeru španskega vratarja se je izkazala za več kot to. Almunia je namreč na zdravniškem pregledu padel, saj so zdravniki odkrili okvaro srčne mišice - hipertrofično kardiomiopatijo. Zaradi tega so nogometaši svojo življenjsko pot že končali na igrišču in tudi zato je moral tudi skleniti svojo športno pot, saj bi v nasprotnem primeru ogrožal svoje življenje. Spomnite se le madžarskega napadalca Miklosa Feherja, nogometaša Seville Antonia Puerte ali Fabrica Muambe, ki pa so mu zaradi ustrezne in hitre pomoči vendarle lahko rešili življenje. 

Almunia je bil član Arsenala med leti 2004 in 2012, zbral pa je 175 nastopov. Njegov najznamenitejši je bil vsekakor v finalu lige prvakov leta 2006, ko je moral zaradi rdečega kartona vstopiti namesto Nemca Jensa Lehmanna. Arsenal je tisto tekmo z Barcelono v Parizu izgubil z 1:2.