© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
15.07.2014 11:48:00

Kot znamo. Evropsko!

Drago Wernig-TAKA

Ponedeljek je bil namenjen analizam. Nogometnim in političnim. Na Maracani smo dobili novega svetovnega prvaka, na sončni strani Alp smo dali skozi še ene parlamentarne volitve.

Tudi vijoličasti iz Ljudskega vrta se obema temama kakopak niso mogli izogniti, toda njihove misli so vendarle usmerjene drugam. Že drevi jih v Mostarju na tekmi z Zrinjskim čaka prvi evropski izziv v novi sezoni, ki je hkrati neizmerno pomemben.

Nogometaši Maribora so se sredi včerajšnjega dopoldneva znova zbrali na letališču Edvarda Rusjana, kar je vedno dober znak. Ker to pomeni, da je pred njimi evropska preizkušnja. V pretekli sezoni so s štirinajstimi postavili nov mejnik, danes zvečer jih čaka uvodna v novi sezoni, ki ji pod Kalvarijo pripisujejo izjemen pomen. Popolnoma razumljivo. Če namreč želijo izpolniti osnovni cilj, odigrati šest tekem na mednarodnem prizorišču, je uspeh v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov nujno zlo.

Na poti jim stojijo nogometaši Zrinjskega. Gre za prvaka Bosne in Hercegovine, ki je nedvomno vreden spoštovanja, toda obenem gre za tekmeca, ki se zdi pravšnji, da bi Mariborčani lahko uresničili svoje namene. Vsekakor pa je kot na dlani, da je pred njimi dvoboj, ki veliko prinaša, a lahko še več odnese.

"Priprave smo načrtovali tako, da bi bili na začetku sezone maksimalni. Delo v zadnjih štirih tednih je bilo namenjeno temu, da bi bili v pravem trenutku na najvišji ravni. Sicer je dejstvo, da je začetek ob pomanjkanju tekmovalnega ritma vedno zahteven, negotov, a za nas je najpomembnejše, da smo dobro delali. Podoba na prijateljskih tekmah je bila zadovoljiva, čeprav je jasno, da je vedno lahko še bolje, in prizadevamo si, da bi bilo tako," v pričakovanju pomembnega obračuna v mestu ob Neretvi pravi Ante Šimundža.

Prva naloga na stadionu pod Bijelim Brijegom je zagotoviti si dobro izhodišče za povratni dvoboj, ki bo 23. julija v Ljudskem vrtu. "V vsakem primeru želimo doseči zadetek. Seveda bi si najbolj želeli, da bi stvari na svoje mesto postavili že na prvi tekmi, toda hkrati imamo dovolj spoštovanja do nasprotnika, do bosanskega nogometa. Če bi se nam prikradel vsaj kanček lahkomiselnosti, bi bili lahko hitro kaznovani. Jasno je, da mora biti pristop vsakega posameznika na najvišji ravni. Tako telesno kot miselno. Kot sem že dejal, spoštujemo nasprotnika, vendar verjamemo tudi v svoje sposobnosti," je odločen trener Maribora.

Ekipo Zrinjskega je kajpak spoznal do potankosti: "Gre za tipično bosansko ekipo. Igralci so tehnično zelo dobro podkovani, v igri imajo idejo, in če si samo malce nepazljiv, te lahko hitro presenetijo. Prav gotovo se bomo pomerili s kakovostno zasedbo, zaradi tega smo previdni."

In kako se bodo slovenski prvaki na igrišču postavili od prve minute? "Kot Maribor zna. Evropsko," je bil Ante Šimununda odrezav, toda juriša od prve minute bržkone vendarle ne gre pričakovati: "Vsaka preizkušnja na mednarodnem prizorišču je zgodba zase, nedvomno pa imamo dovolj evropskih izkušenj, da se bomo znali odzvati. Cilj je jasen, hočemo napredovati v naslednji krog, temu primerna bo naša igra, tako se bomo na igrišču postavili."

Zagotovo ni ravno prijetno, da je že prva uradna preizkušnja tako zelo pomembna? "Med pripravami smo odigrali veliko število zahtevnih tekem proti ekipam različnih slogov. Skušali smo priti do tega, da smo se postavili v vlogo uradne preizkušnje, in menim, da nam je to s pravim pristopom kar dobro uspevalo. Verjamem, da smo pripravljeni," je povedal Ante Šimundža, ki se noče ozirati na to, da je igrišče na stadionu pod Bijelim Brijegom nekoliko manjše kot sicer, da vremenske razmere zaradi visoke temperature še zdaleč ne bodo idealne in da bo Zrinjski imel glasno podporo s tribun. "Igralna površina bo za oboje enaka, v tem ne gre iskati izgovorov, to nikakor ne bi smel biti odločilni dejavnik. Kar zadeva vročino, smo v pripravljalnem obdobju šli tudi skozi to izkušnjo, na pritisk domačih navijačev pa smo že navajeni. Odigrali smo dovolj zahtevnih preizkušenj, da smo na vse to pripravljeni," je sklenil strateg vijoličastih.