© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
24.06.2015 13:29:32

Pozabili so na članek in ostalo je pri klobasi

vszi

Italijanski časnik Leggo si je privoščil napako brez primere, v glavni vlogi pa se je nehote znašel torinski Juventus.

Napake se dogajajo vsem, seveda pa se med seboj razlikujejo. Obstajajo majhne, ki jih nihče ne opazi in hitro za vedno izginejo, od časa do časa pa se zgodi tudi kakšna gromozanska, ki nekoga spravi v nejevoljo, spet drugega v obup, številne pa nasmeji do solza.

Nekaj takšnega se je zgodilo v Italiji, kjer je danes v središču pozornosti brezplačni časnik Leggo. Gre za prvi brezplačnik v Italiji, ki se lahko pohvali s kar petnajstimi lokalnimi edicijami in kar milijonsko naklado. Skratka, ne gre za časnik, ki bi služil le za star papir, gre za izdelek, ki si ga vsakodnevno ogleda nemalo Italijanov.

Zgodilo se je v Leggovi milanski izdaji. Tiskarski škrat je zagodel strani 17, kjer bi moral biti objavljen prispevek o Juventusu. No, pa saj fotografija Paula Pogbaja je bila že prava, vse ostalo pa... Hja, recimo temu, da se je nekdo malce uštel. Ali je stran prezgodaj poslal v tiskarno ali pa je iz zlobe to storil nalašč. Morda navijač Juventusovega rivala Milana oziroma Interja? V vsakem primeru so se vodilni ljudje Legga zbudili z močno rdečico na obrazu. Prispevek o Juventusu je bil namreč naslovljen z besedilom "pezzone sulla rubentus", kar bi malce po domače lahko prevedli kar v "klobasa o kradentusu". Rubentus (ruba pomeni kraja) je že nekaj časa prisotna žaljivka za Juventus, rodila se je v času razvpite afere calciopoli, ko so staro damo očrnili in močno kaznovali zaradi domnevnih nepoštenosti.

Da so pri Juventusu zagnali pravi vik in krik, je razumljivo. Komu pa bi bilo všeč, da bi ga nekdo v časniku z milijonsko naklado naslovil z žaljivko? Pri Leggu so se kakopak hitro opravičili, pojasnili so, da se je "napakica" pripetila le v milanski izdaji, hkrati so objavili tudi stran, kakršna bi morala biti v resnici. Če je ne bi nekdo prehitro poslal v tiskarno ...

Kar je bila za Juventus žaljivka brez primere, je bilo za navijače drugih italijanskih klubov razlog za salve smeha. In jasno norčevanje. Po spletu tako že kroži misel podpore Leggu, češ da svoboda tiska pač vsakemu omogoča, da napiše, kar misli in želi. "Je suis Leggo!" je hitro postala udarna misel tistim, ki se jim je tiskarski škrat zdel povsem posrečena šala na račun že nekaj let spet najboljšega kluba na Apeninskem polotoku.