© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
08.05.2015 16:06:13

Nogometaši v družbi Einsteina in Billa Gatesa

Nikola Miljković

Slovenska smučarka Tina Maze je začasno prekinila kariero, da bi se posvetila študiju, tudi med svetovno znanimi nogometaši pa obstaja kar nekaj nadpovprečno inteligentnih in tudi z dvema diplomama v žepu.

Čeprav nogometaše velikokrat neupravičeno veljajo za stereotipno ne preveč inteligentne, obstajajo izjeme, ki se lahko pohvalijo z inteligenčnim kvocientom najbolj znanih raziskovalcev in astrofizikov.

Nad tem je bil presenečen, kaj presenečen, šokiran Chelseajev zdravnik Bryan English, ki je opravljal nevrološke raziskave, kot del tega pa je med drugim na Franku Lampardu opravil test inteligenčnega kvocienta. Rezultat je presenetljiv. "Njegov inteligenčni kvocient je bil najvišji, ki sem ga kadarkoli izmeril, in sicer 150, kar ga uvršča le malo za Albertom Einsteinom in Billom Gatesom." In ne le to, po številnih testih in rezultatih se uvršča med najbolj inteligentnih o,1 odstotka svetovne populacije.

810-14-lampard1
Reuters


V elitno druščino se uvršča tudi Glen Johnsona, ki so mu učitelji v osnovni šoli napovedovali bore malo. Rekli so, da v življenju ne bo veliko dosegel, zdaj pa je eden ključnih članov Liverpoola in povrh še zelo inteligenten. Že v mladosti je užival v logičnih nalogah, matematika je bila njegova močna točka. Še vedno dve uri na dan posveti algebri in trigonometriji.

Nekoliko manj znani vratar Shaka Hispol, ki je v svoji karieri branil za Newcastle, West Ham in Portsmouth, ima diplomo iz mehaničnega inženirstva in je bil na pripravništvu pri sloviti Nasi. Andrej Aršavin, ki je vrsto let igral za Arsenal, ima diplomo iz kemije, prav tako pa iz modnega oblikovanja.

Tudi Juan Mata, ki je eden od najbolj vsestranskih nogometašev v premier ligi, je študiral novinarstvo, kasneje pa je na univerzi Camilo Jose Cela nadaljeval z marketingom in športno vzgojo. Pa ne le to na najbolj priznani univerzi za matematiko, je predlagal in nato tudi uspešno rešil izjemno zapleten problem.

Šopek inteligence zaključujemo z Estebanom Granerom, ki ima diplomo iz psihologije in kreativnega pisanja.