© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Urška J. J. Rizvin
Urška J. J. Rizvin
06.03.2015 18:27:32

Razkrita skrivnost Mateje Svet

Živijo! Dolgo časa se nismo brali, kajne?! Ste me kaj pogrešali? Neeee! Jaaaa! No, odločiti se morate. Šala. Upam, da vam nisem postala tako dolgočasna, da ste si oddahnili, da me nekaj časa ni bilo. Ampak zdaj to vse skupaj ni več pomembno.

Veliko zanimivega se mi je zgodilo, odkar se nismo brali, seveda vsega ne morem zapisati. Nekaj zaradi tega, ker ni za objavo, nekaj pa zaradi tega, ker bi bili nekateri ljudje užaljeni.

Pred kakšnima dvema tednoma sem sedela z zelo zanimivim, malce starejšim možakom, ki je vedel povedati veliko zanimivega o slovenski smučariji. Predvsem o tisti v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki je v bistvu pomenila prebujenje slovenskega naroda (smučanje, in ne Nova revija, kot mislijo nekateri).

Seveda so me najbolj zanimale pikantne podrobnosti, vendar jih na žalost tu ne smem napisati, ker sem tako obljubila. Nekaj pa lahko zapišem. Seveda ne morem trditi, da je vse, kar bom zdaj napisala, resnično, saj so to zgolj besede nekega smučarskega zanesenjaka. Poskušala sem preveriti tudi pri Mateji Svet, vendar na moje pismo ni odgovorila. Prav, ima vso pravico in jo tudi spoštujem.

Še danes se prav natančno ne ve, zakaj je Svetova tako zgodaj končala izjemno uspešno smučarsko kariero. Nekateri so namigovali, da naj bi bilo vzrok razmerje med Matejo in tedaj alfo in omego slovenskega smučanja Tonetom Vogrincem. Pa menda ni bilo tako in je to razmerje popolnoma izmišljeno. No, lahko, da se tudi tu motim.

In pravi razlog za povod konca smučarske kariere Svetove je bil – kako prozaično – denar. Mateja je vse tekme svetovnega pokala vozila na smučeh begunjske tovarne Elan. Kako uspešno sami veste. Tudi takrat so bile tekmovalke za smučarske znamke zelo pomembne, saj so bile seveda največje promotorke blagovne znamke. Zaradi izjemne Matejine uspešnosti so leta 1990 k njej pristopili iz francoskega Rossignola in ji ponudili za tedanji čas nezaslišanih dva milijona nemških mark, če bi vozila na njihovih smučeh.

Mateja je seveda hotela ponudbo takoj sprejeti, vendar je nastopila težava s smučarsko zvezo, ker Rossignol ni bil član tako imenovanega poola in tudi ni hotel biti. Pri Rossignolu so hoteli samo Matejo in nobenega drugega. Svetova je seveda vse skupaj povedala Vogrincu, ki je moral poročati naprej. Pri Elanu so bili zgroženi in so začeli javkati politikom, ki pa so radi pokazali svojo moč.

Hoteli so prepričati Matejo, da naj ostane pri Elanu in ji celo ponudili milijon nemških mark, pa Mateja tega ni hotela sprejeti. Pa ne zaradi denarja, ampak zaradi načina, kako so to delali – sprejmi ali pa ne boš več smučala! Seveda so bile tudi take metode ljudi, ki so bili preveč samovšečni, da bi videli, kakšni bedaki so. Kakšno vlogo je imel pri vsem tem Vogrinec, ni povsem jasno, jasno je samo, da je zadevo zelo dobro poznal. Da bi Matejin odhod k Rossignolu neposredno preprečil Vogrinec, skoraj zagotovo ne drži, ni pa se dalo preveriti niti govoric, da je dobival provizijo na osebni račun od Elana za uspehe slovenskih smučarjev (od Rossignola je gotovo ne bi).

No, to, da je imela smučarska zveza oziroma Tone Vogrinec in ostali funkcionarji odprte bančne račune v Avstriji, kamor se je nakazoval denar od nagrad in sponzorjev, pa tako ali tako ni nihče nikoli zanikal, trditev, da to drži, pa je bilo kar nekaj.

Pa lupčka do prihodnjič.