© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
16.02.2015 20:20:21

Košarkar, ki je dal svoje življenje, da bi rešil otroke

Ponedeljkova tekma danskega prvenstva med ekipama Horsholm in Vaerlose je minila v izjemno turobnem vzdušju.

Bila je ena od tistih tekem, ko rezultat ni bil pomemben, so bile misli vseh košarkarjev usmerjene drugam. Pa čeprav gledano s povsem športne strani ne bi smele biti, saj se ekipa Horsholma nahaja v nezavidljivem položaju in jim v tem trenutku celo grozi izpad iz prve lige. A tokrat so se s črnimi trakovi na rokah spominjali starega prijatelja, ki je zaznamoval klub in zaznamoval tragično dogajanje v zadnjih dneh.

Na severu stare celine so namreč še vedno pretreseni po streljanju v danski prestolnici. Med drugim je žrtev zahteval tudi napad pred sinagago, kjer je življenje izgubil 37-letnik. Izkazalo se je, da je bila žrtev Dan Uzan, dolgoletni košarkar danske ekipe Horsholm, ki je v zadnjem letu igral za veteransko ekipo in ki je od malih nog gojil izjemno ljubezen do tega športa. V nedeljo je opravljal delo varnostnika pred sinagogo, v kateri so bili številni otroci, ki so praznovali bar micvo, tradicionalni obred, značilen za judovsko veroizpoved. V napadu je izgubil svoje življenje, a hkrati rešil številna življenja otrok. 

Te dni so pred sinagogo mimoidoči, prijatelji in znanci položili cvetje in sveče v njegov spomin, med njimi pa so tudi številne košarkarske žoge.