© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
15.12.2014 12:24:12

Nad deformiranim uhljem s pijavko

Poškodba uhlja je pri kontaktnih športih dokaj pogosta težava, angleški igralec ragbija pa se je odločil za zanimivo metodo zdravljenja.

Kontaktni športi so zelo priljubljeni, profesionalno ukvarjanje z judom, boksom in rokoborbo pa lahko terja tudi svoj davek. Poleg raznih zlomov in zvinov je zelo pogosta in neprijetna tudi poškodba zunanjega ušesa.

Verjetno ste že opazili pri judoistih deforimirane ušese, profesionalni športniki pa se tovrstnim poškodbam težko izognejo. Ob prijemu ali metih se med borcema večkrat znajde prav nesrečno uho, na katerega delujejo strižne sile, ki kožo in pohrustančnico odtrgajo ali vsaj odlepijo od hrustanca. Vmes se posledično nabere kri, ki se nato strdi in zraste v brazgotinsko tkivo. Poleg estetskih razlogov imajo športniki zaradi tega pojava lahko tudi težave s sluhom.

To se da seveda kirurško popraviti, toda uho je z vsakim posegom bolj dovzetno za novo poškodbo. Zaradi tega se nekateri športniki obračajo k drugim metodam, angleški igralec ragbija Dave Attwood pa se je odločil za zdravljenje s pijavko.

Fotografijo "zdravljenja" je delil tudi s svojimi oboževalci na twitterju in pojasnil zakaj se je odločil za ta način. "Malo sem se pozanimal in ugotovil, da pijavke izsesajo kri iz ušesa, hkrati pa vbrizgajo snov, ki preprečuje ponovno strjevanje. To naj bi pomagalo tudi proti ponovnemu zatekanju," je pojasnil Dave in dodal: "Upam, da bo pomagalo, saj bi zelo rad spet uporabljal slušalke."