© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
12.08.2024 08:05:00

Tri olimpijske medalje uspeh ali ne? Slovenci igre končali tudi pred velesilami, kot so ...

Toni Vodišek in Janja Garnbret
Toni Vodišek in Janja Garnbret
Anže Malovrh/STA

Slovenija je na olimpijskih igrah v Parizu osvojila tri medalje.

Na poletnih olimpijskih igrah v Parizu je vsaj eno medaljo osvojilo 84 držav, med njimi Slovenija tri. Četrtič zapored z največ medaljami odhajajo domov ameriški športniki, na stopničkah so stali skupaj 126-krat. Kitajci so osvojili 89 medalj, Britanci 65, Francozi pa 64. Pred leti so se visoko uvrščali tudi Rusi, ki jih tokrat ni bilo veliko.

Uspešnost držav se meri z osvojenimi zlatimi medaljami, ker sta ZDA in Kitajska osvojili po 40 najžlahtnejših odličij, pa je po zaslugi večjega števila srebrnih medalj na prvem mestu končala Amerika. Na tretjem mestu je z 20 zlatimi medaljami Japonska, Avstralija je četrta (18 zlatih medalj), na petem mestu pa so gostitelji Francozi, ki so osvojili 16 zlatih medalj. In Slovenija?

Dve zlati in ena srebrna sta zadostovali za 34. mesto med dobitnicami olimpijskega odličja, po zaslugi Andreje Leški, Janje Garnbret in Tonija Vodiška pa je Slovenija končala pred državami, kot so sosednja Avstrija, Izrael, Poljska, Jamajka, Portugalska, Grčija in Argentina.