© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
21.12.2016 12:59:54

Obvladal roparja bencinskega servisa, zdaj prejel medaljo za hrabrost

policija.si

Zaradi izjemnega poguma in preprečitve ropa si je nekdanji košarkar Dejan Jevtović prislužil medaljo policije za hrabrost.

Policija medalje za hrabrost podeljuje policistom, drugim delavcem policije in drugim fizičnim osebam za izkazano posebno osebno hrabrost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog, ob katerih so bila nevarnosti izpostavljena njihova življenje.

Med tokratnimi dobitniki je bil tudi Dejan Jevtović, nekdanji košarkar Krke in še več drugih slovenskih ligašev, ker je 28. oktobra ponoči povsem sam prijel roparja bencinskega servisa na Celovški cesti.

Takrat je tuj državljan z nožem zagrozil prodajalcu. Slednji je sprožil tihi alarm in se nato hitro zaklenil v pisarno za pultom. Storilec je nasilno odprl blagajno in vzel denar. Nato je poskušal odpreti tudi drugo blagajno, takrat pa je v objekt želel vstopiti Dejan Jevtović, da bi plačal gorivo. Ko se je približal vratom, so ven pritekli prodajalec in druge stranke ter mu med tekom vpile, naj zbeži.

Prodajalec in stranke so se na zunanji ploščadi ustavili, a jih je Jevtović poskušal prepričati, naj se vsi skupaj vrnejo in poskušajo roparja zadržati. Ker se niso strinjali, je Jevtovič vstopil sam, ostalim pa naročil, naj izhod blokirajo, da ropar ne bi pobegnil. V notranjosti je za pultom opazil storilca, kako poskuša z izvijačem vlomiti v blagajno.

Brez oklevanja je neopazno stopil do moškega in ga v trenutku, ko se je ta obrnil proti njemu, z nogo brcnil v trebuh, da je padel po tleh. Nato mu je iz rok izpulil izvijač in storilca zadržal na tleh. V tistem trenutku sta se na bencinski servis po naključju pripeljala policista. Prodajalec in stranke, ki so se zadrževali na platoju, so ju seznanili z ropom.

Takoj sta preverila dogajanje v notranjosti skozi izložbe, nato pa stopila v zgradbo, kjer je Jevtovič zadrževal roparja na tleh. Vklenila sta ga in pridržala.

"Dejanje Dejana Jevtovića izkazuje veliko mero poguma in pripravljenosti za pomoč pri preprečitvi kaznivega dejanja ropa, obenem pa je bilo njegovo dejanje tudi nevarno, saj je bil osumljenec oborožen s kuhinjskim nožem, izvijačem in plinskim razpršilcem. Kljub temu je posredoval in uspel roparja obvladati," je policija zapisala v obrazložitvi nagrade.