© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.03.2016 16:49:28

Rusi pripravljeni na temeljitejšo prevetritev dopinškega nadzora

skidzonen.se

Ruska atletska zveza, ki ji zaradi dopinških kršitev grozi, da svojih športnikov ne bo mogla poslati na olimpijske igre v Rio, je danes sporočila, da temeljito preučuje domnevne kršitve pogojev Mednarodne zveze (Iaaf), pod katerimi bi si lahko Rusi lahko spet pridobili pravico nastopov.

Predsednik ruske atletske zveze (Araf) Dmitrij Šljahtin je dejal, da so v zvezi pripravljeni sprejeti dodatne nadzore krovne zveze (Iaaf) in svetovne protidopinške agencije (Wada). "Araf je pripravljen stoodstotno sodelovati, zdaj smo odprti za dogovore, ničesar ne skrivamo," je dejal za ruske medije.

Nove sume o tem, da v Rusiji ne mislijo dovolj resno s čiščenjem dopinške preteklosti v atletiki, je spet prinesla nemška televizija ARD. Ta je z lanskim dokumentarcem že povzročila prvi plaz, ki je pripeljal do strogih ukrepov Iaaf.

Zdaj ARD poroča, da v Rusiji kljub prepovedi lahko svoje delo še naprej opravljajo trenerji, ki so osumljeni delovanja v dopinški mreži, pa tudi o opozorilih športnikom, kako naj se izognejo pozitivnim testom.

Araf je napovedala, da bo resno preučila in preverila očitane nepravilnosti. Vključila se je tudi Iaaf in že napovedala svojo preiskavo tega, o čemer so poročali Nemci. Posebna skupina Iaaf naj bi sicer v petek na zasedanju v Monte Carlu predstavila ugotovitve o ruskem spoštovanju zapovedanega boja z dopingom.