© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
03.03.2016 20:01:54

Zadnja upornica olimpijskega parka

Reuters

V Riu de Janeiru, ki bo na vrhuncu poletja gostil olimpijske igre, se organizatorji vsak dan srečujejo s težavami, kot so onesnaženo ozračje, možnost terorističnih napadov in virus zika. Če vse to ni dovolj, pa sive lase organizatorjem že dalj časa povzroča prav posebna upornica.

Prireditev olimpijskih iger vedno spremljajo take in drugačne nešportne peripetije. Vsi, ki OI igre spremljamo, vemo, kako korenito države organizatorke vsakič spreminjajo svoja okolja, rušijo objekte in gradijo nove, sodobne, ki nato služijo kot veliki odri največjih športnikov na svetu. Tudi Rio se seveda ni mogel izogniti dejstvu, da je postal pravo pravcato gradbišče, kjer dela še vedno niso končana in bodo, kot kaže, potekala vse do odprtja 31. OI, ki bodo v tem brazilskem velemestu trajale večino avgusta.

Gradbinci se trudijo objekte zgraditi v najkrajšem možnem času, toda brez težav skoraj nikoli ne gre. Tako je prav posebna nastopila v faveli Autodromo ali po novem v središču olimpijskega parka. Prebivalci tega okrožja, ki večinoma spadajo med najrevnejše mestu, so se izkazali za neverjetno velik trn v peti organizatorjev OI, vendar pa so ti počasi in vztrajno vseeno dobivali to "vojno".

164-32-rio re
Reuters

Še pred letom dni se je namreč okoli 50 najbolj trmastih družin z vsemi sredstvi borilo proti temu, da bi zapustili to območje in svoje domove, toda na koncu so zmagali bogatejši. Vabljivi novi domovi in visoko plačilo za selitev na eni strani ter vedno večja izolacija, odklapljanje elektrike, plina in tekoče vode na drugi so vztrajne prebivalce prisilile v vdajo. No, skoraj vse, le ene ne.

NE BOM SE PREDALA
V faveli Autodromo zdaj sredi gradbišča stoji le še en sam dom. Čeprav je videti zapuščen, ni, njegovo lastnico Marcia Lemos pa lahko poimenujemo kot zadnjo "preživelo".
Devetinpetdesetletna Brazilka je sicer že morala zapustiti svoje domovanje, kjer je z možem in tremi sinovi preživela zadnjih 15 let. Brez plina in elektrike preprosto ni mogla živeti, spakirala je kovčke in se preselila k svoji 82-letni materi, ki živi daleč stran, na robu prvega mesta v Južni Ameriki, ki bo kadarkoli gostilo OI. A kot rečeno, vsake dva dni se vrne v svojo staro hišo z zeleno fasado in belimi vrati. V notranjosti njej dragega doma stoji samo še star hladilnik in nekaj drugih predmetov, a Lemosova se ne more in ne more ločiti od hiše, ki jo je podedovala po smrti svojega botra. "Čeprav imam zelo malo možnosti, da je ne zrušijo, manj kot en odstotek, se ne bom predala," je odločna Marcia Lemos.

164-32-rio 2 re
Reuters

DENAR DAJTE HUDIČU
Kar je bila nekoč ribiška vasica, kjer je stalo 600 hiš, je danes le gradbišče, kjer naj bi po OI zgradili mondene stolpnice, kar jezi množice prebivalcev Ria. "Mnogim so dali milijon realov, meni so jih ponudili 900 tisoč (210 tisoč evrov, op. p.), a lahko jih dajo kar hudiču. Preprosto nočem oditi, tu sem srečna," pravi Brazilka, ki je v zadnjem tednu spremljala, kako so zrušili hišo njenega dolgoletnega soseda, pri katerem so ničkolikokrat prirejali piknike ob žaru. "Že leta 2009, ko je Rio dobil organizacijo olimpijskih iger, sem vedela, da bo prišlo do tega. Izgubili smo našo favelo. Olimpijskih iger se ne bom udeležila, četudi bi mi podarili vse vstopnice, bi jih raztrgala. Morala sem izprazniti in zapustiti svoj dom. Vse, kar si želim, je to, da bi se vrnila, tu še naprej živela in umrla ter bila tu tudi pokopana," je še dejala trdoživa Brazilka.