© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
db
db
08.12.2015 14:55:30

Domnevni morilec Pistorius za svobodo plačal le 630 evrov

Reuters

Južnoafriški atlet bo za precej nizek znesek lahko na prostosti čakal na novo sojenje.

Oscar Pistorius čaka na novo sojenje, potem ko mu je prizivno sodišče na pobudo tožilstva obtožbo iz uboja spremenilo v umor. Če bo spoznan za krivega, bo v zaporu prestal najmanj 15 let.

Sodišče je nov sodni postopek, ki bi se moral začeti januarja, prestavilo na april. Pistorius je zaprosil za odhod na prostost ob varščini, čemur so ugodili. In to za smešen znesek: 10.000 randov (630 evrov).

Nekdanji paraolimpijec bo sicer ostal v hišnem priporu, a bo z dovoljenjem oblasti lahko zapustil posestvo (med 7.00 in 12.00 po lokalnem času), kjer bo prestajal kazen. Pistorius je moral oddati potni list, od hišnega pripora pa se lahko oddalji za največ 20 kilometrov.

USODNO VALENTINOVO
Spomnimo: Oscarja Pistoriusa so lani obsodili za uboj manekenke Reeve Steenkamp, s katero je atlet prijateljeval. Pistorius se je branil, da je Steenkampovo ustrelil po pomoti, saj naj bi bil prepričan, da je v hiši vlomilec. Tožilstvo je vseskozi trdilo, da je Pistorius partnerko ustrelil po prepiru.

Do streljanja je prišlo 14. februarja 2013, Pistoriusa so nato spoznali za krivega uboja, za kar je v zaporu presedel manj kot leto dni, nato pa je kazen prestajal v hišnem priporu v luksuznem stanovanju svojega strica.

Prizivno sodišče, ki mu je predsedoval sodnik Leach, je obtožbo spremenilo, saj naj bi prvostopenjsko sodišče s sodnikom Masipo zanemarilo nekaj ključnih dokazov. Tako naj bi Pistorius vedel, da bi njegovo streljanje lahko pripeljalo do smrti Steenkampove in posledično je prizivno sodišče obsodbo spremenilo.