© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
10.09.2015 11:51:39

Stave na prvem mestu odvisnosti zamenjale alkoholizem

vszi

Nekdanji kapetan angleške izbrane vrste Tony Adams je imel v preteklosti veliko težav z alkoholizmom in uživanjem drog.

Danes 48-letni Adams je celo kariero preživel pri Arsenalu, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je zaradi popivanja večkrat znašel v težavah. Pretepi v nočnih klubih so bili pri njem precej pogost pojav. Leta 1990 se je v vinjenem stanju z avtom zaletel v zid, test alkoholiziranosti je pokazal, da je imel v času nesreče v krvi štirikrat več alkohola od dovoljenega. Zaradi tega prekrška so ga obsodili na štiri mesece zapora, izpuščen je bil po odsluženih dveh mesecih, vendar ga tudi to ni odvrnilo od alkohola.

Po omenjenem incidentu se je v vinjenem stanju še nekajkrat zapletel v različne incidente, letaa 1996 pa je javno priznal, da je alkoholik in odšel na zdravljenje. Adams je svoje izkušnje opisal v avtobiografiji, dejal je, da so bili starejši igralci tisti, ki so ga po treningu odpeljali v lokal.

Tudi drugače je bil alkoholizem v tistem času najhujša odvisnost med profesionalnimi nogometaši. Pozneje je Adams ustanovil kliniko (Sporting Chance), v katero hodijo športniki, ki se zdravijo od različnih odvisnosti. Po njegovih izkušnjah se je na tem področju zdaj marsikaj spremenilo.

Za profesionalne športnike alkohol ne predstavlja več sovražnika številka ena, v današnjem času so primat prevzele stave - v njihovem primeru seveda govorimo o igranju za visoke zneske. Težaeve s tovrstno zasvojenostjo ima celo več kot 70 odstotkov vseh športnikov, ki na kliniki Sporting Chance iščejo pot iz osebnega pekla. Na omenjeni kliniki se trenutno zdravijo dva nogometaša, ragbist in boksar, v zadnjem letu in pol pa so pomoč med drugim tam poiskali trije nogometni trenerji in več ostalega trenerskega osebja.

Velika težava ostaja, da večina trenerjev tovrstnih težav še vedno ne jemlje resno. Psihološki problemi za njih niso težava, zaradi katere igralec ne bi bil sposoben za igro. "Trenerji sprejmejo, da nekdo ne igra, ker ima težave z mišico ali kolenom. Če lahko normalno stojiš in hodiš, a ob tem na primer trpiš zaradi depresije ali druge oblike duševne bolezni, si pripravljen za igro, morebitno zdravljenje pa že lahko počaka do konca sezone," je o tej temi spregovoril direktor klinike Sporting Chance Colin Bland.

Adams je za Arsenal dvakrat igral pijan, zaradi njegovega alkoholizma pa je propadlo kar nekaj zakonov prijateljev in soigralcev. "Z mano so hodili naokoli. Ko sem se pridružil klubu, so me starejši igralci peljali po lokalih. Zdaj tega ni več," je povedal nekdanji branilec, ki se je alkoholu dokončno vdal, ko je bil dlje časa poškodovan. "Ves čas sem bil pijan, močil sem posteljo, se zapletal v pretepe."

Z alkoholizmom se je boril 12 let in to je vplivalo tudi na njegovo kariero. "Zdaj se je to spremenilo, ljudje so v največji meri odvisni od interneta in stav, takih je celo več kot 70 odstotkov naših klientov." Eden takih je tudi nekdanji član Tottenhama, West Hama in Stoka Matthew Etherington, ki je s stavami na pasje in konjske dirke ter na kartah zapravil okoli dva milijona evrov.