© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
14.04.2015 13:33:10

Dobili so (bodo) le drobiž

Klubi ali društva mnogokrat ne vidijo drugega izhoda, kot da razglasijo stečaj ali prisilno poravnavo, kar seveda pomeni, da se lahko vsi upniki obrišejo pod nosom za denar, ki bi jim po pogodbi pripadal.

Stečajni upravitelji si vzamejo svoj kos pogače in potem ne ostane nič, ker lastnine tako ali tako ni. Zakonodaja ščiti prevarante, ki kljub očitnim kršitvam še vedno delajo v klubih in društvih in spet lovijo igralce na limanice. Minister Gregor, oprostite, Goran Klemenčič, pa nič!


1. Hokejsko drsalno društvo Olimpija

896-38-malkia

Največji upnik HDD Olimpije je seveda država, saj pri ljubljanskem hokejskem klubu niso plačevali davkov. Sicer ne vemo natančno, kako so jim sploh dovolili poslovanje ob taki plačilni nedisciplini, toda zdaj bodo zagotovo ostali brez svojega milijona. Trenutno je imovinsko stanje kluba ocenjeno na 77.934 evrov, dolga pa imajo za 3,068.462,33 evra. Največji posamični upnik je Heikki Mälkiä, dolgujejo mu nekaj več kot 40.000 evrov. Kdo je sploh podpisal pogodbo s trenerjem za takšno plačo? Vprašati je treba tudi odgovorne na ljubljanski banki NLB – kdo je dal skoraj pol milijona kredita Olimpiji, ki ga bodo zdaj dali na slabo banko in ga bomo morali plačati davkoplačevalci? Kakšna so bila poroštva za tako visok kredit? Upamo, da ima novi predsednik kluba Marko Popovič z reorganizacijo kluba resne in poštene namene, da bodo upniki dobili vsaj nekaj centov.

2. Hokejski klub Jesenice

896-38-rodman marcel

S koncem februarja so začeli postopek za stečaj tudi v jeseniškem hokejskem velikanu. Nekdanjem. Rok za prijavo terjatev se izteče 27. maja letos, trenutno pa je stečajni upravitelj Štefan Ščap (kako simbolično) ugotovil, da ima HK Jesenice za 2,738.489,98 evrov dolga. Dolg bi se utegnil še povečati, ko se bodo javili vsi upniki. Vendar denarja tako ali tako ne bodo dobili, saj je bilo ugotovljeno, da je imetje HK Jesenice ob začetku postopka nič (0) evrov. Tako kot povsod je tudi v tem primeru največji upnik naša davčna uprava, kar samo nakazuje na to, kako učinkovita je davčna politika v naši državi. Kot upniki so se prijavili tudi nekdanji igralci in trenerji (spet je tu finski trener Heikki Mälkiä), ki so ubrali različne poti. Brata Rodman, Marcel in David, sta prijavila terjatev posamično, nekaj ostalih pa je prijavilo terjatev prek podjetja Prospera, ki se ukvarja z izterjavo dolgov.

3. Nogometno društvo Lendava

896-38-caban

Med nogometnimi klubi je lani stečaj prijavil nekdanji prvoligaš iz Lendave, ki smo ga bolj poznali po glavnem sponzorju Nafta. Koliko je bil lendavski nogometni klub dolžan vsem upnikom, niti ni pomembno, saj tako ali tako ni bilo denarja. Oziroma nekaj ga je vseeno bilo – 3749,01 evra, ki pa je zadostovalo za stroške stečajnega postopka (od tega je stečajna upraviteljica dobila za opravljeno delo 1733,01 evra). Vsi upniki, ki so prijavili terjatev, pa so seveda ostali praznih žepov. Med njimi je bilo kar nekaj nekdanjih nogometašev – Aleksander Baša, Saša Levačić, Stjepan Caban, Leon Horvat, Marjan Drvarič, Dario Utroša in tudi trener Stanko Preradović. Seveda je terjatev prijavila tudi naša davkarija, ki je tako kot ostali ostala pri stroških, ki jih je morala plačati zaradi vložene terjatve. Stečajni postopek je bil konec marca končan in ND Lendava je doživel likvidacijski postopek.

4. Nogometni klub Primorje Ajdovščina

896-38-Ihbeisheh

Še vedno se vleče stečajni postopek nekdanjega nogometnega prvoligaša iz Ajdovščine. Po propadu gradbenega velikana Primorja se je začel tudi propad ajdovskega nogometa. Na spisku upnikov je cela vrsta nekdanjih nogometašev, ki so igrali v rdeče-črnem dresu Primorja – Jaka Ihbeisheh, Simon Živec, Almir Tanjić, Amer Jukan, Tim Lo Duca, Saša Božičić ... ter še nekaj znanih imen iz slovenskega nogometa – Milan Petrović, Vjekoslav Lokica, Adrijan Fegic ... Stečajni postopek se je začel že 13. julija 2012, vendar je bila možnost, da se uveljavi prerekana terjatev (če je nekdo ugovarjal na terjatev drugega), do konca marca letos. Prav velikega poplačila si upniki ne morejo obetati, saj je bilo finančno stanje kluba ob uvedbi postopka le 4026,15 evra. Klub je sicer želel dobiti nekaj sredstev iz stečajne mase gradbenega podjetja Primorje, vendar davčna uprava za to ni dala soglasja.

5. Rokometno društvo Merkur

896-38-dolenec jure

V preteklosti je bil med bolj znanimi stečaji športnih klubov primer škofjeloškega rokometnega kluba. Postopek je bil sorazmerno hitro končan, saj je od začetka do pravnomočnosti poteklo manj kot leto dni (od 15. 2. 2012 do 13. 2. 2013). Skupno so upniki v tem stečajnem postopku prijavili za 176.900 evrov terjatev (med njimi je bil tudi rokometni reprezentant Jure Dolenec), poplačanih pa je bilo le 3,39 odstotka dolga. Vsem skupaj so torej namesto skoraj 177.000 evrov vrnili celih 6000 evrov. Na pogorišču RD Merkur je potem zrasel nov klub (nov pravni subjekt z novimi ljudmi), ki zdaj uspešno tekmuje v najboljši slovenski rokometni ligi. Za tiste, ki so vodili propadli in zadolženi klub, je bilo seveda popolnoma vseeno, če nihče ni dobil zasluženega plačila. Toda kakšno sporočilo je to mladim in tudi vsem podjetjem, ki nudijo storitve, ki jih klub potrebuje za normalno delovanje? Koga to sploh briga.