© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
27.11.2014 14:30:14

OKS: Vehovarjev adut iz rokava

Grega Wernig

Včeraj je prišel na svetlo seznam ljudi, ki bodo kandidirali na volilni skupščini OKS, ki bo 16. decembra.

Kot je znano, so trije predsedniški kandidati, za mesto prvega podpredsednika jih kandidira pet, šest za drugega podpredsednika in 53 za mesto v izvršnem odboru.

MARJAN BATAGELJ KOT PRESENEČENJE
Večinoma so na kandidatni listi vsi preverjeni športni funkcionarji oziroma znana imena iz slovenskega športa. Veliko presenečenje je le eno zelo znano ime iz slovenskega gospodarstva – Marjan Batagelj.

Kandidati za predsednika OKS

Bogdan Gabrovec
(Judo zveza Slovenije)
Andraž Vehovar
(Kajakaška zveza Slovenije)
Zoran Janković
(Rokometna zveza Slovenije)

Kandidati za prvega podpredsednika (5)

(predstavniki lokalnih ŠZ po regijah)
Janez Sodržnik (Ljubljana)
Miran Müllner (Severna Primorska)
Rafko Križman (Dolenjska)
Miran Kos (Koroška)
Stanko Glažar (Maribor)

Kandidati za drugega podpredsednika (6)

Andrej Pohar
(Badmintonska zveza Slovenije)
Andraž Vehovar
(Kajakaška zveza Slovenije)
Andrej Hauptman
(Kolesarska zveza Slovenije)
Marjan Batagelj
(Rugby zveze Slovenije)
Mojmir Ocvirk
(Triatlonska zveza Slovenije)
Iztok Čop
(Veslaška zveza Slovenije)

Znani in zelo uspešni slovenski podjetnik iz Postojne se do zdaj ni pojavljal v športnih krogih, čeprav je bil zelo aktiven pri žrebu za košarkarski Euro2013, ki se je dogajal v Postojnski jami, lani pa je bil na Športniku leta 2013 v Cankarjem domu tudi med podeljevalci prestižnih športnih nagrad. Šport mu torej ni povsem tuj, čeprav se redko najde v njegovem besednjaku – nekajkrat smo ga slišali le, ko je omenil košarkarskega trenerja Željka Obradovića.

Kljub vsemu je veliko presenečenje, da je Marjan Batagelj, predsednik uprave Postojnske jame in direktor podjetja Batagel & Co., na kandidatni listi za podpredsednika Olimpijskega komiteja Slovenije. Predlagala ga je Rugby zveza Slovenije. Zakaj? Prav veliko filozofije tu ni – zagotovo pričakuje, da ji bo eden najbolj prodornih slovenskih podjetnikov odprl kakšna vrata do novih sponzorjev. Upamo, da bo res tako.

H KATEREMU KANDIDATU SODI?
Ob imenu Marjana Batagelja se seveda pojavlja vprašanje, h kateremu predsedniškemu kandidatu sodi. Bogdan Gabrovec, predsednik judo zveze in zdajšnji podpredsednik OKS, je že javno povedal, kdo sta njegova kandidata za podpredsednika – to sta Janez Sodržnik in Iztok Čop. Gabrovca Batagelj torej ne bo podprl. Ostaneta še Zoran Janković in Andraž Vehovar. Z Jankovićem Batagelj zelo verjetno ne bo šel v španovijo, saj imata popolnoma oziroma kar diametralno nasprotna politična stališča. Janković se znano nagiba precej k levi opciji, medtem ko je Batagelj veliko bolj konzervativen in bolj naklonjen tako imenovani desni opciji, če že moramo ali sploh lahko popredalčkamo našo politično sceno. Tako nam ostane le še Vehovar. Andraž je z Batageljem na mestu podpredsednika dobil močnega in spoštovanega aduta iz gospodarstva, s tem pa bi Janković, ki v svoji kandidaturi največ stavi na povezavo z gospodarstvom, izgubil precej adutov.

ŠPORT SE POLITIČNO NE DELI
"Za kandidaturo sem se odločil, ker menim, da je šport v Sloveniji še edina stvar, ki nas ne deli. Res je, da do zdaj nisem bil veliko v športu, toda kot predsednik kluba podjetnikov lahko športu veliko dam. Zdaj se vsi izogibajo prevzemanju funkcij v športu, pa to ni prav. Tudi zato sem se odločil za kandidaturo, da dam vzgled drugim. Na področju športnega marketinga se da veliko narediti predvsem zaradi tega, ker se športi politično ne delijo. Najprej me je sicer poklical Andraž, ampak to ne igra velike vloge. Predvsem hočem s svojimi izkušnjami pomagati športu," nam je včeraj povedal eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov, ki kljub pomanjkanju časa še vedno hodi na rekreacijo, v mladosti pa se je ukvarjal s športom ... "Tako kot vsi Batagelji," se je nasmejal in dodal, da kljub vsemu vsi izhajajo iz ene rodbinske veje in da bi bilo težko drugače, kot da imajo šport v genih.

UGIBANJA
Poskušali smo malce ugibati, kateri kandidati za podpredsednike bi sodili h kandidatom za predsednike. Seveda najožja ekipa veliko pove o kandidatu in mu daje tudi določeno legitimnost ali pa kar prednost. Gabrovcu smo torej dodali Sodržnika za prvega podpredsednika in Čopa za drugega podpredsednika. Vehovarju dodamo Batagelja za drugega podpredsednika, za prvega, ki bo prišel iz športnih zvez, pa lahko samo ugibamo – ali Miran Müllner, ki je kandidiral tudi za goriškega župana in je bil nekdaj zelo aktiven v malem nogometu, ali Rafko Križman, ki je kandidiral za župana Novega mesta na listi Alenke Bratušek (torej ne bo Jankovićev kandidat), ali Miran Kos, predsednik plavalne zveze, ki zastopa Koroško regijo in je, kot kaže, izvisel pri Gabrovcu, ali pa celo Stanko Glažar, znan nogometni delavec, župan Hajdine in vodja mestne uprave na Ptuju. Najbližje Vehovarju se zdi Križman.

Marjan Batagelj

"Za kandidaturo sem se odločil, ker menim, da je šport v Sloveniji še edina stvar, ki nas ne deli. najprej me je sicer poklical Andraž, ampak to ne igra velike vloge."

TEK NA 5000 METROV SE POČASI KONČUJE 
Še največ nejasnosti je pri Jankoviću. Če pri kandidatih za prvega podpredsednika odštejemo Sodržnika in Križmana, ostanejo še Kos, Müllner in Glažar. Slednja se zdita bolj "prosta strelca", saj sta že večkrat kandidirala za vse mogoče funkcije tako v lokalni politiki kot v športu na lokalni ali nacionalni ravni. Verjetno je še najbližje Jankoviću Miran Kos, vsaj če se z Zoran dobro razume tako z Miranom kot z njegovim bratom Dragom. Za drugega podpredsednika bi bila verjetna Jankovićeva kandidata Andrej Hauptman, nekdanji odličen kolesar, in Andrej Pohar, nekdanji izvrstni igralec badmintona, ki je zdaj odvetnik, zaposlen v odvetniški pisarni Čeferin.
Ampak prava volilna tekma je tek na 5000 metrov in zdaj tekmovalci počasi prihajajo v zaključni del. Zadnji trije krogi bodo odločilni.