© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
26.11.2014 08:50:19

Pihanje na dušo atletiki

Grega Wernig

Na atletski zvezi je potekal drugi iz sklopa olimpijskih pogovorov, na katerem so gostili Zorana Jankovića, kandidata za predsednika OKS.

Ljubljanski župan je predstavil svoj pogled na prihodnji razvoj slovenske krovne športne organizacije.

Poudaril je, da sta v ospredju njegovih prizadevanj predvsem urejenost klubov in zvez ter pridobitev finančnih konstrukcij za podporo športa, saj je sredstev vedno manj.

Za Jankovića je zelo pomembna sprememba odnosa tistih, ki odločajo v podjetjih, do sponzoriranja športa. "Eden od ključnih izzivov je tudi sprememba v zakonodaji, kjer bi bilo pri davku na dobiček treba prepustiti podjetjem odločitev, kam nameniti sredstva – športu, sociali ali kulturi," je dejal Zoran Janković, ki se zaveda tudi pomena rekreacije in njenega ugodnega vpliva na zdravje in dobro počutje. "Prostor za pridobivanje sredstev iz tega naslova je predvsem prek davka na dobiček in prodajo produktov na prireditvah, tudi alkoholnih pijač."

VZOR V PROJEKTIH LJUBLJANE
Kot zgled za izboljšanje infrastrukturnih pogojev v športu je župan navedel uspešne projekte v Ljubljani ter poudaril, da želi primer dobre prakse iz prestolnice prenesti na državno raven v vlogi, za katero kandidira. "Šport je najboljši promotor države, ki združuje, vendar je tu še prostor za izboljšave."

Prepričanje, da je najboljši kandidat za položaj predsednika OKS, je podkrepil z izjavo, da lahko izmed vseh kandidatov zagotovi predvsem največ sredstev za šport.

Gostitelj dogodka, predsednik Atletske zveze Slovenije Gregor Benčina, je gosta povprašal še o vlogi atletike znotraj OKS v prihodnje. Janković je poudaril pomen atletike kot bazičnega športa in poudaril, da bo v nadaljnje razdelitev tudi med zvezami bolj pravična, vsekakor pa bo zagotovil več sredstev za šport.

Glede infrastrukturnih izboljšav v glavnem mestu je ponovno izpostavil trud in napredek za izgradnjo novega atletskega stadiona, ki ga načrtuje do leta 2017, ko želi v Ljubljani gostiti miting svetovnega formata.