© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
25.09.2024 08:19:37

Moto nove sezone v slovenski ligi: mladi, mlajši, najmlajši
Plus

alesfevzer.com

Krka in Podčetrtek odpirata novo sezono elitne slovenske lige, 34. po vrsti.

Samo Olimpija in Helios sta v njej odigrala vseh 33 sezon. Zmaji so tudi absolutni vladarji z 21 naslovi, vključno s temi v zadnjih štirih sezonah. Sistem tekmovanja ostaja enak, v ligi je 11 klubov, v končnico jih gre sedem, tam pa se jim priključi Cedevita Olimpija.


Tak način je že utečen, Olimpija zaradi nastopanja v eurocupu in ligi ABA izpusti prvi del, v zameno za oprostitev igranja pa v blagajne ostalih klubov prispeva nekaj evrov. V rednem delu se igra po trikrožnem sistemu, vsako moštvo bo odigralo 27 krogov, trikrat po devet tekem, z vsakim tekmecem po enkrat doma in v gosteh in nato še enkrat bodisi na svojem bodisi na gostujočem parketu. Po 27 krogih se bo prva sedmerica uvrstila v izločilne boje, za tri ekipe pa bo sezone konec. Za zadnjeuvrščeno hkrati tudi konec bivanja med elito, saj se bo preselila rang nižje, zamenjal jo bo prvak 2. SKL.


1. krog
V sredo: Krka – T. Olimia Podčetrtek (20.15); V petek: Ilirija – Rogaška (18.00); V soboto: Triglav Kranj – Šentjur (13.00), Zlatorog Laško – LTH Castings (19.00); V ponedeljek: Helios Domžale – GGD Šenčur (17.30)

Na Cedevito Olimpijo torej v 1. ligi, ki se po novem imenuje liga OTP banka, za nekaj mesecev lahko še pozabimo, najprej bo igrala deseterica in si skušala priigrati čim boljše izhodišče oziroma se izogniti izpadu. Krka je glavni, da ne rečemo edini kandidat za prvo mesto po rednem delu. Mimogrede, Olimpija bo ob priključitvi tekmovanju dobila številko ena, a v resnici v nobenem krogu končnice ne bo imela prednosti domačega parketa, pač pa bo ta pripadla tekmecem. V Novem mestu so opravili poletni remont in ne skrivajo, da bo vse drugo kot osvojitev prvega mesta razočaranje oziroma neuspeh. Glede na kader upravičeno. Krka in Olimpija sta obe zamenjali trenerja, enako so storili še trije klubi. V Heliosu je Damjana Novakovića nasledil Jure Močnik, Šentjur pa je bil primoran v iskanje novega stratega, ker se je Peter Markovinovič odločil, da nekoliko 'izpreže' in se vrnil v Rogaško, kjer je vodja mladinskih selekcij. Trenerja je menjal tudi LTH Castings, ki je uspešnega Luko Bassina najprej zamenjal z Dejanom Prokićem, a je ta teden prišlo do nove rošade, Prokić se je poslovil in tik pred začetkom sezone so bili Ločani prisiljeni v iskanje novega trenerja, na klop je sedel Igor Kešelj, zadnji leti pomočnik Gašperja Okorna v Krki.