© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
19.12.2015 22:40:34

Celjanke na novoletni premor s 53. zaporedno zmago

Gregor Katič

Košarkarice celjskega Athleta se na novoletni premor podajajo neporažene. Aktualne prvakinje so na domačem parketu dosegle sedmo zmago v tej sezoni državnega prvenstva, potem ko so ugnale Grosupeljčanke s 96:75.

Visoka končna razlika ne pove prave zgodbe tekme, saj se je začetek odvijal v povsem drugi smeri. Dolenjski prvoligaš je na krilih dvojca Alina Gjerkeš-Rebeka Abramovič odlično začel tekmo. Po dobrih treh minutah igre je vodil z 12:4, dve minuti pozneje še z 18:8. Nato je domači trener Damir Grgić namesto Hrvatice Ive Slonjšak v igro poslal njeno slovensko vrstnico Lariso Ocvirk in Celjanke so se začele tekmicam uhajati.

Ob koncu uvodnih desetih minut je prednost gostujoče zasedbe znašala le še tri točke (20:17), vse pa se je začelo znova sredi 12. minute, ko so Štajerke prek svoje najvišje posameznice, 195 centimetrov visoke Andreje Marić rezultat poravnale na 23. točki. Rezultat je bil zadnjič poravnan pet minut zatem (33:33), nato pa so v ospredje stopile domače košarkarice.

Te so do glavnega odmora ušle na šest točk naskoka (47:41), odlično pa začele tudi drugo polovico srečanja. Po nizu 10:3 so povedle s 57:44, ob tem pa v obrambi začele uspešno zaustavljati Abramovičevo (18 točk v prvem polčasu, 4-4 za tri) in Gjerkeševo (14 točk v prvem polčasu), ki sta v prvih 20 minutah skupaj dosegli 32 izmed 41 točk svoje ekipe.

Grosupeljska vrsta kljub temu ni obupala in še naprej iskala poti do novega priključka. Ob izteku tretje četrtine se je približala na 61:68, a so nato Celjanke kaj hitro znova našle pravi odgovor. Odpor tekmic so dokončno strle med 34. in 38. minute, potem ko so to obdobje dobile z delnim rezultatom 16:2.

Pri Athletu Celju je peterica košarkaric dosegla vsaj 14 točk. Največ (19) jih je prispevala Annamaria Prezelj, s točko manj pa ji je sledila Ivana Dojkić, ki je ob tem soigralkam podelila še 10 podaj (indeks 34). Na drugi strani je 24 točk proti svojemu nekdanjemu klubu dosegla Abramovičeva, 20 točk pa je delala Gjerkeševa. Slednji sta po odličnem začetku v drugem polčasu skupaj dosegli zgolj 10 točk.

"Po medlem začetku, ko se nismo držali dogovorov iz slačilnice, smo na začetku druge četrtine našli priključek. Že do polčasa smo nato stvari postavili na svoje mesto in potek lepe košarkarske predstave kontrolirali do konca. Čestitke našim košarkaricam in Grosupeljčankam za prikazano," je po koncu srečanja dejal Grgić, ki je z ekipo dosegel že 53. zaporedno zmago v državnem prvenstvu.

Nazadnje so bile Celjanke poražene pred dobrima dvema letoma, 9. novembra 2013, ko jih je z 81:82 presenetil kranjski Triglav.

V soboto bi morala v Mariboru potekati še tekma med domačo zasedbo in Domžalami. Zaradi izrednih prometnih razmer so tekmo prestavili na sredo, 23. decembra 2015. To bo obenem zadnja tekma v koledarskem letu, saj naslednje tekme državnega prvenstva za ženske prihajajo 16. januarja.

To takrat pa košarkaricam nikakor ne bo dolgčas. Najboljša trojica klubov (Athlete Celje, Triglav, Grosuplje) bo v prihajajočem tedni odigrala zadnje tekme prvega dela Jadranske lige - Kranjčanke se bodo v torek doma pomerile z makedonskim Badelom, dan kasneje pa gostovanji čakata Celjanke in Grosupeljčanke. Prve bodo nastopile v Zagrebu proti Trešnjevki, slednje pa v Beogradu proti Radivoju Koraću. V začetku prihodnjega leta bodo na sporedu še tekme 2. kroga slovenskega ženskega pokalnega tekmovanja, ki bodo dale ime udeleženk zaključnega turnirja najboljše četverice. Pari so Jasnim Sport Ledina - Triglav, Konjice - Maribor, Ježica - Grosuplje in Domžale - Athlete Celje. Prve tekme so predvidene za 6. januar, povratne pa tri dni kasneje.

* Izidi, 7. krog:
Athlete Celje - Grosuplje           96:75 (17:20, 47:41, 68:61)
Maribor - Domžale                  prestavljeno na 23. december