© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
21.04.2015 11:46:18

Košu pokazal (pravi) obraz

Arsen Perić

Mesec in pol je približno že v Novem mestu, a najbrž ni daleč od resnice, če zapišemo, da marsikdo do sobote ni vedel, da ima Krka v svojih vrstah ob Jasminu Hukiću še enega bosanskega košarkarja. Po derbiju z Unionom Olimpijo Miralema Halilovića ne pozna le še malokdo, navijači Krke pa bodo gotovo pritrdili, da si boljšega trenutka opozoriti nase ni mogel izbrati.

Nekdo Halilovića od sobote pozna še posebej dobro. Seveda je Alen Omić svojega rojaka, ki prihaja iz istih krajev kot on, poznal tudi že prej, a morda ni vedel, česa je 23-letnik zares sposoben na košarkarskem igrišču. Pa čeprav je krilni center Krke dovolj spodobno odigral tudi že svoj prvi derbi v Ljubljani, še za točke v ligi ABA. Na tistem drugem stožiškem, ki je štel za državno prvenstvo, je bil Halilović neviden, in morda je to zavedlo Omića oziroma kar vse v ljubljanskem taboru. Prav na to je očitno računal tudi strateg Krke Aleksandar Džikić in taktiko svoje ekipe v napadu v veliki meri zasnoval na njem. Rezultat poznate.

Omić je v uvodnih minutah po novomeškem parketu plesal tako, kot mu je igral Halilović. Levo, desno, gor, spet levo, obrat ... Najvišji ljubljanski košarkar je bil videti smešen, ko ga je tekmec vrtel in z njim počel, kar se mu je zahotelo, on pa ni našel rešitve, kako ga ustaviti. "Sem praktično štirica, on je klasična petica, ima prednost pod košem, jaz pa stran od njega. Ves prvi polčas sem ga napadal z 'driblingom', obrnjen z obrazom proti košu, ker sem hitrejši, tokrat je šlo to zelo dobro. V obrambi nisem pokrival njega, ampak štirico, kar je bila trenerjeva taktična zamisel, ki se je na tej tekmi izkazala za zelo dobro," je Halilović zadovoljen govoril po tekmi. Prvih deset točk domače ekipe je bilo njegovih, s svojo predstavo na startu je dal zagon tudi soigralcem, ki so nato trdno držali konce igre v svojih rokah. "Na tekmo smo se pripravili zelo dobro. Vedeli smo, kako pomembno srečanje je to, da je najbrž že odločilno za prvo mesto v ligi za prvaka. Od začetka smo krenili v tekmo močno, odločno in že uvod je bil zelo dober."

Drugi polčas Halilovića pričakovano ni bil tak kot prvi, v katerem je dal 16 točk. V nekem trenutku se je zdelo, da tudi Krki malo pohajajo moči, a je bilo to le kratkotrajnega daha, zmaga je ostala doma, kdo je bil prvi igralec tekme, pa ni bilo vprašanje. "V drugem polčasu se mi je sicer malo ustavilo, a lahko rečem, da je bilo na koncu vse skupaj kar dobro," je skromno opisal svojo predstavo, o pomembnem uspehu pa dodal: "Olimpija je bila trd nasprotnik, a smo bili tudi mi odločni v obrambi, v napadu pa smo upoštevali navodila našega trenerja. Vsilili smo ji svoj ritem, vso tekmo imeli vodstvo in nadzorovali potek, zmaga praktično niti v enem trenutku ni bila vprašljiva." Strinjal se je, da je bil prav odličen uvod v tekmo na krilih njegovih košev odločilen za dve točki. "In pa seveda zelo dobra obramba, prejeli smo le 57 točk." Krka je z zmago 99-odstotno potrdila prvo mesto in uvrstitev v ligo ABA, trener Džikić je dobil potrditev, da je bilo angažiranje Halilovića dobra poteza. "Do zdaj še nisem prikazal kakšne prav dobre predstave, zdaj pa me je ta tekma malo dvignila, zato upam, da bom tudi v nadaljevanju igral vsaj tako dobro ali še boljše," je zaključil bosanski reprezentant.