© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
28.08.2022 01:44:25

Šok! Šok! Šok! Slovenci, pozor na tega 'norca', ki je krvavel in 'pohodil' favorite (video)

Fiba

V tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 je reprezentanca BiH po dveh podaljških presenetljivo odpravila favorizirano Francijo s 96:90.

Tekmici bosta med seboj zaigrali tudi v prvem delu EuroBasketa, ki se začenja v četrtek. In obe tudi s Slovenijo, vse tri in še domača Nemčija, Litva ter Madžarska namreč sestavljajo skupino B v Kölnu. A če so Francozi ob Slovencih ne le eni od favoritov skupine, ampak ob Srbih in Grkih tudi celotnega evropskega prvenstva, je izbrana vrsta BiH v ozadju. Napredovanje iz skupine bo zanjo kar visok cilj.

bih francija
Fiba


A če gre sklepati po razpletu kvalifikacijske tekme, BiH ne gre jemati zlahka. Nasprotno. Z zvezdnikom iz lige NBA Jusufom Nurkićem, novopečenim članom madridskega Reala Džananom Muso ter naturaliziranim Američnamo Johnom Robersonom ima očitno dovolj kvalitete za konkretno 'mešanje štren'. To so v izdatni meri občutili Francozi, ki so v legendarni Skenderiji (dvorani Mirze Delibašića) v prvem delu sicer nadzorovali potek srečanja, potem pa v tretji četrtini skoraj devet minut niso našli poti do nasprotnega koša in domačini so z delnim izidom 20:0 zagrabili vse, kar je bilo ta večer na voljo. Do konca srečanja so spretno zaustavljali vsak poskus gostov, da bi spet zavladali na parketu. Evan Fournier je sicer izsilil podaljšek, to pa je bilo tudi vse od Francozov. Zadnji žebelj v njihovo krsto je v drugem podaljšku zabil nekdanji član Olimpije, Slovana, Škofje Loke in tudi Kopra Primorske Aleksandar Lazić.

Jasno pa je, da je bil prvi mož dvoboja član Portlanda Nurkić, ki je dosegel 21 točk, zaustavila pa ga ni niti krvavitev zaradi udarca v arkado. To je bila njegova najboljša predstava v reprezentanci, predvsem pa je odličen obet za EuroBasket. In opozorilo za Slovenijo, ki se bo z BiH pomerila v 3. krogu - prihodnjo nedeljo.

bih francija 1
Fiba


Nurkić, ki je na začetku igralske poti nosil dres Zlatoroga, nase pa opozoril na mladinskem mednarodnem turnirju v Olimpijinem dresu, je po koncu srečanja ob ovacijah polne dvorane svoj dres poklonil legendarni nekdanji košarkarici Raziji Mujanović.

V skupini K ima po osmih krogih Litva sedem zmag, Francija eno manj, Črna gora je pri petih, BiH in Madžarska pa pri štirih. Češka je na zadnjem mestu s tremi zmagami. Na svetovno prvenstvo se bodo uvrstile najboljše tri reprezentance.

Slovenija, ki ji po sedmih tekmah v skupini J kar dobro kaže, ni pa še na povsem varni razdalji do zasledovalcev (predvsem Izraela), se bo danes ob 15. uri v Münchnu pomerila z Nemčijo.