© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
10.09.2015 19:58:19

Globok poklon reprezentance navijačem

Arsen Perić

Slovenska košarkarska reprezentanca je na EuroBasket v Zagrebu izpolnila zastavljeni cilj; s tremi zmagami se je uvrstila v osmino finala. So ga pa presegli slovenski navijači, ki hrvaško prestolnico zapuščajo z nazivom - najboljši na svetu.

Tako se je o njih izrazil prvi zvezdnik slovenske reprezentance Zoran Dragić. "Najboljša stvar tega tedna so zagotovo slovenski navijači. So najboljši na svetu, še Hrvati niso imeli tako bučne podpore s tribun," je začel Dragić in nadaljeval: "Druga dobra stvar pa so naše igre. Mislim, da igramo dobro, izpolnili smo načrt, res pa je, da bi morda lahko zabeležili še kakšno zmago več. Bili smo v igri tako proti Hrvaški kot Grčiji."

"Mislim, da smo dobro opravili svoje delo, dosegli tri zmage, ki smo jih potrebovali, hkrati pa sebi dokazali, da lahko igramo tudi proti najmočnejšim ekipam. Lahko bi zmagali ali Hrvaško ali Grčijo, vendar nismo igrali na nivoju vseh štirideset minut. Za take reprezentance potrebuješ maksimalno zbranost in angažiranost od prve do zadnje minute," dodaja Jaka Klobučar.

Tudi selektor Jure Zdovc je v prvi vrsti izpostavil slovenske navijače. "To v Zagrebu je bilo nekaj enkratnega. Res, vsaka jim čast, globok poklon. Vemo, da zdaj potujemo precej daleč, zato bomo veseli vsakega, ki bo prišel v Francijo. Če ne drugače, pa navijajte za nas preko televizijskih ekranov," je dejal Zdovc.

"Poleg navijačev moram biti zadovoljen tudi s svojimi fanti. Resda niso vseskozi igrali na istem nivoju, a so imeli glave na pravem mestu, ko je bilo to najbolj potrebno. Hkrati je vsako tekmo izstopal po en; najprej Prepelič, nato Blažič, zdaj Dragić, tudi ostali pa so igrali zelo dobro. Imamo dvanajst izenačenih igralcev in mislim, da se nimamo česa bati v Franciji," pravi Zdovc.

Slovenski navijači so se v Zagrebu izkazali s športnim obnašanjem. Na petih tekmah se jih je zbralo med 16.000 in 18.000, ali v povprečju okoli 3500 na tekmo. V času, ko se slovenski in hrvaški politiki gledajo bolj mrko, so navijači dokazali, da med narodoma ni zamer. Hrvaški policisti niso poročali niti o enem primeru huliganstva oziroma poškodovanja tuje lastnine ali oseb.

V Franciji Slovenija ne bo imela 'šestega igralca'. Lille je od Ljubljane oddaljen 1245 kilometrov oziroma več kot trinajst ur vožnje z avtomobilom. Po trenutnih podatkih turistične agencije Kompas, ki skrbi za slovenske navijače, je zanimanja bolj malo. Z aranžmaji, ki se gibljejo od 345 evrov (avtobus) do 550 (letalo za osmino finala) oziroma 650 evrov (letalo za osmino finala in četrtfinale), naj bi na sever Francije po podatkih iz četrtka popoldan, prišlo med 200 in 300 Slovencev.