© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
09.09.2015 17:32:32

Billyja niso, ostalih tudi ne

Arsen Perić

Slovenija je doživela drugi poraz na prvenstvu. Pričakovan, čeprav se je na začetku zadnje četrtine pokazalo upanje, da bi močna Grčija morda lahko padla. Toda to so bili računi brez krčmarja. Oziroma brez Grkov, prekaljenih mačkov, ki so na koncu Slovence potrepljali po ramenih.

SLOVENIJA - GRČIJA 72:83 (17:23, 31:46, 53:62)

Zagreb - dvorana Arena, gledalcev 5500, sodniki: Lamonica (Italija), Jimenez Trujillo (Španija), Cici (Albanija).
Slovenija: Joksimović 2, Prepelič 1 (1:2), Blažič 27 (5:6), Dragić 22 (2:5), Zupan 5 (1:1), Balažić 2 (2:2), Omić 4, Klobučar 2, Slokar 7.
Grčija: Borusis 11 (1:1), Zisis 10 (1:2), Spanulis 19 (2:5), Calathes 12 (6:6), Perperoglu 2, Kofos 10, Printezis 16 (3:4), Antetokonmpo 3 (1:2).
Prosti meti: Slovenija 11:16, Grčija 14:22.
Met za dve točki: Slovenija 20:38, Grčija 27:39.
Met za tri točke: Slovenija 7:20 (Blažič 4, Dragić 2, Slokar), Grčija 5:13 (Spanulis 3, Printezis, Zisis).
Skoki: Slovenija 23 (14 + 9), Grčija 33 (23 + 10).
Osebne napake: Slovenija 25, Grčija 22.
Pet osebnih napak: /.


Jure Zdovc
res ni tip trenerja, ki bi imel navado poveličevati tekmece, to je sam priznal. In tudi svoje ekipe, da se razumemo. Selektor sicer zna pohvaliti nasprotnika (in tudi svoje varovance), a v nobenem ne vidi takega, ki se ga ne bi dalo premagati. Celo lani na svetovnem prvenstvu ni pred dvobojem četrtfinala proti ZDA nikoli eksplicitno dejal, da Slovenija nima možnosti za zmago. A ko je bil po zmagi nad Nizozemsko povprašan o napovedi srečanja z Grčijo, je po nekaj trenutkih molka in zmajevanja z glavo priznal, da se mu zdijo praktično nepremagljivi. Resda je takoj nadaljeval, da je v eni tekmi vse mogoče, a tisti prvi del je povedal dovolj.

slo grcija2
Arsen Perić


Tudi Zdovc je vedel, pred kakšnim zidom se bo ob v sredo 15. uri znašla njegova ekipa. Pa ne mislimo le tistega neposredno pod košem, pač pa na vseh 12 igralcev grške reprezentance. Ni prav veliko drugih izbranih vrst, v katerih ne bi bil prav vsak od sedmerice, ki pri Grkih na svojo priložnost čaka na klopi, v prvi postavi. Trenerju Fotisu Kacikarisu ne predstavlja nikakršne težave, če se kdo od njih znajde v težavah z osebnimi napakami, za vse ima primerne zamenjave. No, razen za Vasilisa "Billyja" Spanulisa. On je nekaj več tudi pri tej močni grški reprezentanci, to vedo sami Grki, to še bolje vedo njihovi tekmeci (in, če hočete, tudi sodniki).

"Zelo težka tekma nas čaka z ekipo, ki ima veliko odličnih individualcev. In imajo Spanulisa, ki vedno prispeva svoje. Ustaviti pa moramo druge, ne jim dovoliti, da se razigrajo. Igrati moramo svojo igro,"
je pred dvobojem govoril Klemen Prepelič.

SLABA OBRAMBA V PRVEM POLČASU
Da, igrati svojo igro. A težava je, da ti Grki tega na dovolijo. Tako kot naš selektor, tudi Kacikaris svojo filozofijo gradi na obrambi, in to so Slovenci kaj hitro spoznali na svoji koži. Po nepolnih treh minutah je Zdovc že vzel prvo minuto odmora, ker so Grki ušli na 8:2. Pomagala je, približali smo se na 12:11, a to je bilo tudi približno vse, kar je Slovencem uspelo opraviti v prvem polčasu.

V prvi četrtini so še držali razliko šestih točk, takoj na začetku druge pa je ta začela naraščati. Joanis Burusis je v prvih petih minutah druge četrtine dal devet točk, pod košem ni imel tekmeca. Takrat je bila prednost že več kot deset točk, pa Spanulis ni opravil še praktično nič. Na sceno je stopil v nadaljevanju, ko je dosegel zadnjih deset točk Grčije v prvem polčasu. Slovenija je tedaj zaostajala že s 15 točkami.

Zdovc je skušal na razne načine ustaviti Grke, toda obramba ni bila prava in predvsem dovolj »pametna«, da bi znala brati grško igro. Samo deset prekrškov, storjenih v 20 minutah, je tudi veliko premalo, če hočeš res otežiti delo takšni Grčiji, kot je na tem prvenstvu. Skok je bil v prvih 20 minutah povsem "grški", imeli so jih kar deset več od Slovencev (taka razlika je nato ostala do konca tekme). In to kljub temu, da je nebeški skakalec Gianis Antetokunmpo igral sila malo, ker je po šestih minutah imel dve osebni napaki. Manjkal je učinek Klemna Prepeliča, ki ni dosegel točke, ni bilo tudi "pick" igre, ne asistenc. Zdovc je lepo govoril, da se bodo nasprotne obrambe vse bolje pripravile nanj.

slo grcija3
Arsen Perić


BLAŽIČ IN DRAGIĆ KOT V TRANSU
Zoran Dragić je poskušal, a mu je bilo ob zgoščeni nasprotni obrambi na njem težko. Še najbolj je slednjo razbijal Jaka Blažič, ki v prvih dveh četrtinah ni zgrešil nobenega od treh metov iz igre in dveh prostih metov. To mu je očitno dalo še dodatnega poguma za nadaljevanje in v tretji četrtini je z dvema trojkama začel lov Slovenije in bil z Dragićem njegov glavni motor. V teh desetih minutah je dal Blažič 13 točk, Slovenija se je s spremenjeno obrambo in tudi pristopom v njej ob glasni podpori s tribun v 27. minuti približala le na pet točk zaostanka (49:54), toda če koga, potem Grke nasprotni navijači ne spravijo iz tira, s povišanjem prednosti na devet točk pred zadnjo četrtino pa so jih še malo umirili.

A ne za dolgo, saj sta Blažič in Dragić, ki sta bila kot v transu in sta takrat praktično sama igrala v napadu, ob koncu 32. minute Slovenijo pripeljala čisto zraven, le še dve točki je ločevalo našo reprezentanco od Grčije. Toda dve veliki točki. Izenačenja ali vodstva ni bilo. Georgios Printezis in Spanulis sta pokazala igro, s kakršno sta že neštetokrat uničila tekmece v dresu Olympiakosu, in nista dovolila, da bi začelo dišati po presenečenju. Potem je koš dodal Burusis, pa Nick Calathes, Nikos Zisis trojko in naenkrat smo bili pri 13 točkah razlike. Tako enostavno, tako hitro gre to, če imaš tak nabor košarkarjev. Seveda je bilo ob taki prednosti tri minute pred koncem tekme konec.

Slovenci so sicer poskušali do konca, a brez uspeha. Moramo poudarjati, kdo je bil prvi strelec Grkov? Billy Spanulis seveda. Blažič se je pehal za njim v obrambi, a ga ni mogel ustaviti. Kadar je bilo treba, je prvi grški igralec dosegel koš, asistiral ali pa izsilil prekršek. Prepelič je sicer vedel, da bo njega težko ustaviti, a Slovencem ni uspelo niti ostali. Še kar pet jih je doseglo dvoštevilčno število košev, to priča o tem, kako težko je bilo Slovencem v obrambi, ko je padalo zdaj s te, zdaj one strani. Blažič je tekmo končal pri 27 točkah, pet manj jih je dal Dragić. Dva odlična sta bila premalo, predvsem pa je bila zmaga zapravljena v obrambi prvega polčasa.

X