© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
09.08.2015 11:16:13

Je nekdo hotel mastno zaslužiti?

www.alesfevzer.com

Slovenija je tako majhna, da se slej ko prej vse izve. Nekdo pozna tega, spet drugi pozna onega,informacija potuje in potuje ter tako pride tudi do nas. Kar je povezano s športom, seveda pride, tako ali drugače, tudi do ekipe Ekipe SN.

V zadnjih dneh smo bili tudi mi navdušeni nad uspehi slovenskih mladink na evropskem prvenstvu do 18 let, ki se igra v Celju. Športni uspehi, posebej mladih igralk ali igralcev, so nekaj, kar je za slovenski šport izjemno pomembno in vrača vero v tiste ideale, ki so jih mnogi že izgubili.

Zato nas toliko bolj razjezi informacija, da naj bi se hotel nekdo okoristiti na račun organizacije prvenstva, ki naj bi bilo predvsem promocija športa med mladimi, tistimi, ki jim bomo nekoč v naročje polagali svoje upe.

POSREDNIKI
Preidimo k bistvu zgodbe – pred dnevi naj bi se v hotelu Hum v Laškem ustavil gospod iz Nizozemske, nekako povezan z reprezentanco, ki nastopa na EP v Celju. Gospod naj bi v hotelu vprašal, ali je cena prenočišča enaka kot je za reprezentance – 85 evrov polpenzion. Odgovorili so mu, da take cene pri njih nimajo, da pa lahko v tem hotelu prenoči za bistveno manj denarja – 40 evrov. Gospodu se je zdelo čudno, da je prenočišče več kot pol cenejše, kot naj bi zanj plačevala reprezentanca.

Preverili smo, koliko stanejo sobe v hotelu Hum v Laškem – in res lahko oseba tam prespi od 40 evrov naprej (za 80 evrov dobite sobo z jacuzzijem). Potem smo začeli brskati še malce globlje.

40 EVROV OD FIBE
Organizatorji naj bi od mednarodne košarkarske zveze oziroma Fiba Europe dobili po 40 evrov za vsako uradno osebo reprezentance (po 20 oseb), ki gostuje na EP v Celju. V Celju je 16 ekip (krat 20 oseb), kar pomeni, da Fiba plača za 320 uradnih oseb, kar znese 12.800 evrov. Toliko naj bi torej dobili organizatorji za namestitve reprezentanc in spremljevalnega osebja. Veliko primerov je, ko tak znesek ne zadošča za polni penzion v hotelu v mestih po Evropi, zato organizatorji razliko v ceni zaračunavajo reprezentancam. Tokrat pa naj bi organizacijski odbor (člani so zapisani v okvirju) ekipe zaračunal po 85 evrov na dan za igralke in člane ekipe.

Koliko torej stane polni penzion v Celju in okolici (Laškem in drugih krajih)? Zagotovo je cena, ko se pogovarjaš o zakupu 350 postelj za teden dni, precej nižja od tiste, ki je dostopna nam, ki pridemo tja za en dan. Dobili smo informacijo, da bi lahko reprezentance bivale v celjskih hotelih Celeia in Europa za 34 evrov (polpenzion – zajtrk in večerja). Kot kaže, so organizatorji dobili ugodnejši ponudbo v Laškem, da se niso odločili za celjsko različico. Da bi dobili ugodnejšo ponudbo v hotelu Hum, je popolnoma razumljivo, toda tam imajo le 28 sob (56 postelj), kar je seveda daleč premalo. Ostale ekipe so namestili v veliko bolj prestižnem hotelu Thermana Laško.

Tam je cena za navadnega smrtnika precej visoka, saj znaša okoli 120 evrov na osebo na dan. Težko verjamemo, da so se tam uspeli dogovoriti za nižjo ceno kot 40 evrov, močno pa tudi dvomimo, da so se dogovorili za 85 evrov na osebo, kolikor naj bi zaračunali reprezentancam (verjetno so jim računali po 45 evrov na osebo, kajti 40 tako ali tako pokrije Fiba).

ODIRANJE ALI PROVIZIJA?
Prav verjetno je, da so organizatorji v hotel Hum namestili dve reprezentanci, ostale pa v Thermano, in ker niso »hoteli« delati razlik, so vsem povedali, da morajo doplačati po 45 evrov na osebo na dan. No, pri tistih dveh ekipah (okoli 40 osebah), ki so nastanjene v Humu, so dobro zaslužili. Ne bi bilo ravno pošteno, če so organizatorji dvema ekipama, ki sta bili nastanjeni v Humu, res računali enako kot drugim. Vprašanje je seveda tudi, kakšno ceno oziroma popust so dobili v Thermani, glede na to, da je delni lastnik hotela in objektov tudi Pivovarna Laško (sponzor KZS), večinski lastnik pa naj bi bila DUTB (slaba banka).

Vsekakor pa vse skupaj meče slabo luč na organizacijo prvenstva, čeprav ni povsem jasno, ali so se nekateri ljudje res hoteli okoristiti s tem ali ne. Že to, da se take informacije pojavijo v javnosti, za šport ni dobro, če pa se potem dejansko odkrije, da naj bi se nekdo s tem okoristil, pa bo seveda potrebna tudi dodatna preiskava in treba bo ukrepati. Po nekaterih informacijah naj bi se organizatorjem uradno vsaj dve reprezentanci pritožili zaradi cen nastanitev.

No, to pa ni v redu. Če je dejansko prišlo do goljufije, pa bi seveda morali svoje opraviti tudi organi pregona.


ORGANIZACIJSKI ODBOR EP

Borut Kop, predsednik OO
Uroš Kranjc, podpredsednik OO
Alenka Škreblin, vodja organizacije
Tina Kramer, direktorica občinske uprave MO Celje
Aleš Antauer, vodja tekmovanja
Anže Blažič, vodja promocije
Peter Jevšinek, vodja prevozov
Matevž Jug, odgovoren za pomožne sodnike in statističarje
Dragana Jusupović, vodja prostovoljcev
Aljaž Močnik, vodja komunikacij
Tjaša Pavlič, vodja nastanitev
Zoran Petak, vodja varovanja
Sergej Rinc, vodja IT
dr. Sašo Djurić, vodja zdravstvene službe