© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
29.07.2015 09:52:49

Nebojša Joksimović: Pač nismo dobri

www.alesfevzer.com

Kar malce shujšan je bil videti Nebojša Joksimović po preboleni virozi, zaradi katere je prejšnji teden začasno zapustil reprezentančni tabor. Od ponedeljka je spet v pogonu.

V Kranjski Gori je opravil samo nekaj treningov, potem pa dobil vročino in sledil je prisilni počitek. "Jemal sem antibiotike, analiza krvi je pokazala vnetje, a nič strašnega. Je pa bilo treba najmanj pet dni mirovati."

Tudi zdaj se bo postopoma začel vključevati v proces dela. "Izgubil sem bazo, pred začetkom priprav sem dva tedna treniral individualno, vročina in ležanje pa pobereta moči. Ne smem začeti prehitro, počasi bomo dozirali intenzivnost, izpustil bom tudi prvo tekmo z Novo Zelandijo," je dejal Primorec. Skoraj se mu zdi za malo, da je kot človek z morja v poletni vročini dobil virozo, a slednja pač ne izbira "žrtev".

NI RAZLOGA ZA BEŽANJE
Po dveh letih je poletje zanj spet bolj delovno. Lani ga je Jure Zdovc v svoji prvi akciji po vrnitvi na klop izbrane vrste izpustil iz svojih načrtov, letos se je znašel med povabljenci na priprave. "Bil sem presenečen," je priznal, seveda prijetno in razmišljanja, da bi se morebiti zahvalil za vabilo, ni bilo. "Ne, časa za dopust, počitek je bilo dovolj. Sezono sem končal zgodaj, že sredi maja, in sem takoj sprejel vabilo."

S selektorjem še nista govorila o njegovi vlogi, o tem, ali ga bo več uporabljal na položaju ena ali dve. "Bomo videli med treningi in tekmami, kako se bo odvijalo. Nič še ni dorečenega," je povedal o tej temi in dodal, da ga ni strah odgovornosti, če bo treba prevzeti mesto organizatorja igre.

"Odgovornost je vedno prisotna. Pozicija organizatorja igre zame ni naravna in med kariero ni bila moja primarna. sem pa tisti čas, ko sem imel priložnost izpopolnjevati se na tej poziciji, dobro izkoristil. Ni razloga, da bi bežal od odgovornosti," je samozavesten izkušeni 34-letnik, ki letos v reprezentanci gleda precej drugačne obraze od tistih predlani.

ZA MEDALJO NISMO ZRELI
"Ekipa je zelo spremenjena. Nekaj je starih obrazov, Slokar, Zoran Dragić, Blažič, Balažić, na vrata pa trkajo mlajši igralci. Prišlo je do menjave generacij, to je čas sprememb," je dejal. In mnogi menijo, da te spremembe ne prinašajo nič dobrega, da tudi letošnja reprezentanca nima prave kakovosti.

Ali še bolj neposredno: da ti fantje, ki so v njej, niso dobri. "Pač nismo, če tako mislijo. Neke kvalitete se bodo morale še pokazati. Za medaljo gotovo nismo zreli. Reprezentanca je bila v preteklih letih precej močnejša, pa ni dobila medalje. Do kam lahko sežemo, bo pokazal čas, ko bodo stvari sedle na svoje mesto oziroma, ko bomo odigrali več tekem. Realen domet pa se bo videl šele na prvenstvu," meni Joksa, ki ga niti ne moti preveč dvom nekaterih, če se bodo sploh prebili iz skupine v prvem delu.

"Dvomljivci vedno obstajajo. In to je čisto v redu, to je lahko motiv za 'inat'. Vse je možno. Moja želja je, da pridemo čez prvi krog. Da si postavimo tak cilj za začetek, je zame čisto sprejemljivo. Gotovo pa ne bo lahko, glede na vse spremembe," se zaveda Joksimović.