© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
23.07.2015 13:28:06

Zdovc postavil ultimat, Nikolića ni bilo

Arsen Perić

V Kranjski Gori bi moralo vaditi vedno več kandidatov za nastop na EuroBasketu, a ni ravno tako. Odhod Nebojše Joksimovića zaradi bolezni je le začasen, drugačna pa je zgodba z Aleksejem Nikolićem, ki bi se moral včeraj pojaviti na pripravah, a ga ni bilo.

Joksimović je zbolel in zaradi vročine po dogovoru z zdravstveno službo in strokovnim štabom preventivno zapustil reprezentančni tabor, ki se mu bo znova pridružil na dnevu odprtih vrat, ta bo v soboto od 11. ure dalje potekal v kranjski dvorani Planina. Na njem bi morali navijači in sedma sila videti tudi Alekseja Nikolića, pa, če se ne bo zgodil velik zasuk, temu ne bo tako.

"Zelo računam nanj, vidim ga kot enega od nosilcev. Upam, da bo to upravičil," je na reprezentančnem zboru pred dnevi o mladem Postojnčanu govoril Jure Zdovc in dodal, da ga na pripravah pričakuje v sredo: "Spoznati se mora s taktiko, ga bomo pa vsekakor vključevali počasi, skozi regeneracijo, da se spočije. Škoda bi bilo, da mu damo teden dopusta in ne bi nič delal, tako bi bila po prihodu večja možnost poškodb. Bolje je, da se nam priključi in ga počasi vklopimo."

Toda prav pri dopustu oziroma počitku se je zapletlo. Nikolić je v nedeljo zaključil z nastopi na evropskem prvenstvu mlajših članov v Italiji. Tam je Slovenija odigrala devet tekem v 13 dneh, vemo pa, kakšne razmere so bile na prvenstvu: velika vročina, ki je dosegala tudi skoraj 40 stopinj, in, kar je še bolj ubijajoče, ogromna vlaga, ki je oteževala dihanje.

Že selektor izbrane vrste do 20 let Damjan Novaković je govoril o tem, da je imel Nikolić nemalo težav - razna vnetja, zaradi česar je igral s pomočjo tablet -, a je vseeno stisnil zobe. "Ne gre pozabiti, da že lani ni imel prostega dne, saj je bil po koncu evropskega prvenstva do 20 let že naslednji dan na pripravah A-selekcije, nato je takoj šel v Sarajevo v svoj klub, zdaj pa spet nova 'runda', in tako fizično kot psihično je gotovo zelo utrujen," je dejal Novaković, kot bi hotel tudi on dati vedeti, da fant resnično potrebuje nekaj dni oddiha.

Tistega pravega, brez treningov, z "ležanjem na plaži, z možgani na off in čivavo na straži", kot pojejo Zmelkow. Pa ga ni dobil. V torek je že bil na zdravniškem pregledu pri reprezentančnem zdravniku dr. Macuri. Ne vemo, kakšno poročilo je slednji posredoval selektorju, a ta je očitno vztrajal, da se Nikolić včeraj pojavi na treningu(ih). Dvajsetletnemu organizatorju igre naj bi postavil pogoj, naj pride na Gorenjsko v sredo ali pa mu sploh ni treba hoditi. Ne včeraj, ne danes, ne jutri. To poletje nič več. Ultimat, po katerem se je "mali" odločil, da ga ne bo.

Poznavajoč selektorja, je zgodba zaključena. Mlajši od bratov Nikolić ne bo videl EuroBasketa, kaj bo naslednje leto, bomo še videli. Zdovcu je treba priznati načelnost in pogum, da se je (zlahka) odrekel igralcu, ki resda v članski reprezentanci praktično še ni odigral "ničesar", čeprav je bil njen del že na lanskem svetovnem prvenstvu, a je vsekakor eden najboljših svojega letnika v Evropi, kar je v Italiji nesporno dokazal in to naj bi storil tudi v Zagrebu (in Lilleu).

Pa je tak nastop selektorja tudi logičen ter predvsem upravičen? Hm, na mestu organizatorja igre ob predvidenem izostanku Gorana Dragića Slovenija ne premore višek kakovosti, poleg tega morda malce drugačen pristop, človeški, če hočete, včasih ne škodi. Nikakor nočemo še enega "Vujačića", premalo igralcev imamo za kaj takega. Je pa res, da je Zdovc tisti, ki je odgovoren za igro in rezultat, in v končni sodbi bo gotovo omenjen tudi ta primer, posebej v primeru slab(š)ega razpleta.