© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
20.07.2015 10:46:12

Srbi evropski prvaki med mlajšimi člani, Slovenija obstala

Fiba Europe

Končalo se je evropsko prvenstvo do 20 let v Italiji. Naslova so se veselili Srbi, Slovenija je osvojila 13. mesto.

Očitno se srbski košarki ni treba bati za njeno prihodnost. Reprezentanca mlajših članov je pod vodstvom Vladimirja Đokića nanizala deset zmag in brez poraza pristala na evropskem vrhu. V finalu je Srbija s 70:64 premagala Španijo, ki do tekme za zlato kolajno prav tako ni izgubila nobenega srečanja.

kosarka srbija u20
Fiba Europe

V tekmi za tretje mesto je Turčija s 84:74 premagala Francijo. Turško izbrano vrsto je v prvem delu ugnala Slovenija, ki je na koncu osvojila 13. mesto in tako obstala med najboljšimi reprezentancami stare celine. V odločilnem dvoboju za obstanek so Slovenci kar s 86:43 ugnali Poljake.

Tako so jim z obrestmi vrnili za poraz v skupini za obstanek, ki pa v tistem trenutku ni praktično pomenil ničesar. Zato pa je toliko več pomenil včerajšnji uspeh. Če so Srbi in Španci igrali za zlato kolajno, ter so se Francozi in Turki merili za bron, sta tudi Slovenija in Poljska na nek način igrali za medaljo.

barbaric u20
Fiba Europe

Vsekakor je bila to tretja najbolj pomembna tekma včerajšnjega dne. Šlo je za obstanek, ki si ga je zagotovil samo zmagovalec, poraženec pa se je, tako kot še ostalih šest reprezentanc, ki se niso prebile v drugi del tekmovanja, poslovil od elite.

Varovanci Damjana Novakovića so že v prvi četrtini dali vedeti, da bo tokrat srečanje potekalo drugače, kot tisto pred dnevi, ki so ga izgubili. Po desetih minutah so vodili za 11 točk, Poljaki pa so se do konca prvega polčasa uspeli spustiti pod mejo desetih točk.

A to je bilo tudi vse, kar jim je uspelo. Na začetku tretje četrtine pet minut in pol niso dosegli koša, kar je bil začetek njihovega konca. Ko je Slovenija po 30 minutah vodila že za 24 točk, je bil dvoboj odločen, Poljaki pa so praktično nehali igrati. V drugih 20 minutah so dosegli le 11 točk, skupaj pa komaj 43, oziroma natanko enkrat manj od naših.

kokol u20
Fiba Europe

"Na zadnji tekmi prvenstva smo prikazali našo najboljšo predstavo in z lahkoto premagali Poljake. Čestitke vsem fantom, na čelu s kapetanom Aleksejem Nikolićem, za odlično tekmo, in zelo dobro motivacijo v teh zadnjih dneh, kar je bilo vse prej kot lahko opravilo. Dejstvo je, da bo Slovenija tudi naslednje leto igrala v diviziji A, medtem ko nekaterim velikanom, kot so Hrvaška, Rusija, Grčija in še kdo, to ni uspelo," je bil zadovoljen selektor Novaković.