© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
04.06.2015 16:10:32

Ekipa, ki posluša trenerja, ali ekipa, v kateri posluša trener

Reuters

Cleveland ni le LeBron James, a vendar se večinoma govori samo o njem. Golden State ni le Steph Curry, in res se ne govori samo o njem. To je morda najlepši opis napovedi letošnjega zaključka najmočnejše lige na svetu. Na eni strani ekipa z najboljšim igralcem na svetu, na drugi najboljša ekipa te sezone. Posameznik proti skupini, Kralj proti Bojevnikom. Cleveland vs. Golden State.

Jamesa Jonesa le malokdo omenja pred začetkom finalne serije. Pa bi ga lahko, saj bo to že njegov peti zaporedni finale, kar ne uspe ravno mnogim. Tako kot za LeBrona Jamesa. Letos sta skupaj prišla v Cleveland iz Miamija, ki se je prejšnja štiri leta boril za krono. James ga je dvakrat popeljal na tron, potem pa se vrnil domov, da bi enako storil še s Konjeniki. Prišel je do predzadnje stopnice, v kar so nekateri po slabem začetku sezone že močno dvomili. A James je najboljši, ko je najbolj potrebno, v končnici dokazuje, zakaj je številka ena na svetu. Govorimo, kot, da je sam pripeljal Cleveland do finala, kar seveda ni res. A Kralj je kralj, okrog njega vsi ostali zbledijo, povsod po svetu je najprej James in nekaj časa nič, šele nato pridejo Kyrie Irving, MVP lanskega svetovnega prvenstva, in ostali.

937-30-james (obrez) re
Reuters

poraze je samo doživel Golden State, ki ima v finalu prednost tekme več v svoji dvorani, na 50 domačih tekmah v sezoni. 

17 

let je letos, odkar nazadnje v finalu ni bilo San Antonia, Miamija ali Los Angeles Lakersov. 

40 

let mineva od prvega in hkrati zadnjega naslova Golden Stata. Cleveland še ni bil prvak. 

Drugače kot pri Golden Statu, pa čeprav ima ta v svojih vrstah fenomenalnega Stepha Curryja, ki igra v življenski formi. MVP letošnje sezone zadeva z vseh položajev, toda vseeno le malokdo ob njem pozabi omeniti njegovega "spleš brata« Kleya Thompsona, ali pa Andrewa Boguta, Draymonda Greena in ostale, ki tvorijo najboljšo ekipo lige. Golden State je deseta ekipa v zgodovini lige, ki je dobila najmanj 67 tekem v rednem delu. Nazadnje je bil to Dallas leta 2006, ki pa kot eden od dveh omenjenih nato ni postal prvak. Bojevniki so osma ekipa, ki je nasprotnike v povprečju premagovala z več kot desetimi točkami razlike. Sedem od teh jih je nato postalo prvak, nazadnje Boston leta 2007.

937-30-curry (obrez) re
Reuters

Ob igralcih nihče ne pozabi omeniti tistega ob parketu, ki je še kako zaslužen za vse to. Steve Kerr v debitantski sezoni na klopi NBA moštva podira mejnike. Tudi njegov kolega pri Clevelandu David Blatt je novinec v ligi, kar pomeni, da bomo prvič po uvodni sezoni lige (takrat še pod imenom BAA) leta 1947 imeli dva trenerja "rookieja« v finalu. A deleža Blatta nihče ne postavlja na isto raven s Kerrovim. Uspeh gor ali dol, ve se, da v Oaklandu ekipo vodi trener in da je v Clevelandu pravi vodja samo James ter ga posluša tudi Blatt. Saj poznate tisto, ko slednji pokaže akcijo, ki naj bi se odigrala, potem pa žogo vzame Jems in dela po svoje. Vsakič znova, napad za napadom. A za zdaj zelo uspešno in tudi Blatt gotovo ne bo imel nič proti, če bo tako tudi v finalu, da bo le na koncu prvak Cleveland.

Galerija