© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
15.05.2015 23:08:31

Zaključni turnir Evrolige: Mojster, velemojster, Spanulis

Do 37. minute ga ni bilo nikjer. Imel je sicer veliko minutažo, a Olympiakos od njega ni imel točkovne koristi. Potem pa je stopil na sceno, ko je bilo to najbolj potrebno. Še enkrat je Vasilis Spanulis potegnil voz moštva iz Pireja in ga praktično sam popeljal do zmage nad CSKA ter uvrstitve v finale.

Janis Sfairopulos je bil leta 2012 pomočnik glavnega trenerja CSKA Jonasa Kazlauskasa. Takrat je na zaključnem turnirju v Istanbulu s klopi spremljal tisto znamenito vrnitev Olympiakosa v finalu, ko so Spanulis in druščina v zadnjih 12 minutah povsem nadigrali Moskovčane in zaostanek 19 točk spremenili v osvojitev evropske lovorike. Takrat je Sfairopulos lahko od blizu spoznal mentaliteto igralcev ruskega moštva in na drugi strani videl, kakšna je ta pri rojakih pirejskega kluba. Tri leta pozneje grški trener sedi na klopi Olympiakosa in včeraj je svojo ekipo vodil do zmagoslavja nad CSKA.

Spoznanje o tem, kakšen je značaj Rusov, mu je zagotovo prišlo še kako prav dobre štiri minute pred koncem, ko je CSKA vodil za devet točk, kar je ob nizkem rezultatu precej visoka razlika. Ker Moskovčane pozna, je lahko vedel, da tekme še ni konec in da ima njegova ekipa še vedno možnosti, še posebej ker je zdaj še bolje seznanjen z nravjo ekipe Olympiakosa, zlasti njenega liderja. Če imaš v moštvu Vasilisa »Billyja« Spanulisa, potem predaje ni in tudi v na videz izgubljenem položaju lahko še vedno upaš na preobrat. Kaj upaš, verjameš!

FINAL FOUR MADRID 2015 
POLFINALE

CSKA Moskva – Olympiakos 68:70
Real Madrid – Fenerbahče Ü. 96:87

TEKMA ZA 3. MESTO
CSKA Moskva – Fenerbahče (nedelja ob 17. uri)

FINALE
Olympiakos – Real Madrid (nedelja ob 20. uri)

Samo ukazati moraš dati žogo njemu. Pa saj ti niti tega ni treba storiti. Spanulis bo tako ali tako sam vzel žogo, tako kot jo je včeraj, in storil tisto, kar je najbolje za moštvo. Ni mu bilo mar, da je prej metal iz igre 0:11, da je edini svoji točki dosegel s črte prostih metov. Ko je voda začela teči v grlo in je bilo treba na parketu pokazati pravo moškost, je bil Spanulis tak, kot ga poznamo. Do konca je dal 11 točk, en koš za dve točki in tri trojke – tudi tisto odločilno deset sekund pred koncem prek rok Nanda De Cola –, vse brez zgrešenega meta. Na drugi strani so bili tudi Moskovčani taki, kot jih poznamo.

Poraženci, ki v odločilnih trenutkih zmrznejo, z Andrejem Kirilenkom na čelu, ki je bil v zadnjih sekundah, ko bi CSKA še lahko izenačil, videti kot mladinec začetnik in ne dolgoletni enbeajevec. Kisli in potrti obrazi vodilnih mož CSKA, ki so sedeli v prvi vrsti ob parketu, so povedali vse. Najbrž tudi sami niso mogli verjeti, da je njihovi ekipi vnovič uspelo izgubiti dvoboj na zaključnem turnirju in da so se ruski prvaki spet izkazali za totalne »luzerje«. Ves denar, ki so ga zmetali v moštvo, je bil spet zaman, finale je ostal nedosegljiv, osvojitev naslova pa še toliko bolj oddaljena.

Na drugi tekmi je bil razplet znan že veliko pred zadnjo sireno. Gostitelji so namreč že v prvem polčasu prišli do ogromne razlike 20 točk, v drugem pa so znali tekmece držati na varni razdalji.  Pri Madridčanih je bil najboljši Gustavo Ayon z 18 točkami, K.C. Rivers jih je dodal 17, pri Fenerbahčeju pa je Andrew Goudelock v statistiko vpisal 26, Jan Vesely pa 20 točk.